Správy

Bratislavský samosprávny kraj je v čerpaní eurofondov čistý

Štátu vznikajú v dôsledku chýb pri čerpaní eurofondov veľké škody. Vyhlásil to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský samosprávny kraj je v čerpaní eurofondov čistý
Zdroj: TASR

Reagoval na na medializované informácie o tom, že Brusel zastavil preplácanie platieb v piatich operačných programoch. Upozornil, že v niektorých programoch môžu takzvané korekcie dosiahnuť aj viac ako 10 percent. V projektoch, ktoré spravuje BSK, by nepreplatené výdavky nemali presiahnuť 250 000 eur.

„Už v tejto chvíli prichádzame o peniaze. To, čo Brusel nepreplatí, to bude musieť doplatiť vláda. My vám vieme ukázať príklady, kde už vláda to dopláca potichu za Brusel,“ uviedol Frešo na tlačovej konferencii v Bratislave.

Problém podľa neho vznikol ešte koncom roka 2015. Audítori Európskej komisie pri kontrole domáceho auditu objavili pochybenia a časť peňazí odmietajú preplatiť. Ak je rozsah pochybení v eurofondových projektoch väčší ako 2 %, dôjde k pozastaveniu čerpania.

Pozastavených je päť operačných programov, konkrétne Informatizácia spoločnosti, Zdravotníctvo, Bratislavský kraj, Výskum a vývoj a Cezhraničná spolupráca SR – ČR. Potvrdila to hovorkyňa Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Monika Hucáková.

„To, čo my spravujeme, tam sú korekcie menšie ako 1 percento. Desiatky projektov sú už uzavreté a preplatené, prakticky všetky a ešte asi na štyroch, možno šiestich prebieha kontrola. Keby tá kontrola dopadla najhorším možným spôsobom, nikdy ako bratislavská župa nedosiahneme 2 percentá. U nás je to veľmi čisté,“ konštatoval Frešo.

Bratislavský kraj v dobiehajúcom programovom období 2007 až 2013 úspešne implementoval 116 projektov v hodnote viac ako 45 miliónov eur, z ktorých všetky boli vecne uzatvorené a takmer všetky aj preplatené. Momentálne prebieha posledný vládny audit.

Frešo poukázal na to, že v niektorých zo zvyšných štyroch pozastavených operačných programov tvoria korekcie aj 7 až 12 percent a ďaleko prevyšujú povolenú 2-percentnú hranicu. Prijímatelia pod gesciou kraja by podľa neho mohli byť spokojní, pretože majú všetko preplatené. Poslednú splátku z apríla však z dôvodu pozastavených platieb z Bruselu uhradila vláda.

Čítajte aj: Vyrastú na bývalom území Matadorky mrakodrapy?

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM