Rastislav Búgel Správy

Brexit oficiálne spustený: Ambíciou je aj zachovanie jednoty členských štátov EÚ

Brexit Spojeného kráľovstva z EÚ bol oficiálne zahájený. S vyhlásením k tejto vážnej téme neváhala ani slovenská vláda.

Ilustračný obrázok k článku Brexit oficiálne spustený: Ambíciou je aj zachovanie jednoty členských štátov EÚ
Zdroj: TASR

Zachovanie jednoty na úrovni 27 členských štátov Európskej únie (EÚ) počas celého obdobia rokovaní o vystúpení Veľkej Británie z Únie a následné dohodnutie sa na usporiadaní budúcich vzťahov v prospech občanov EÚ a Británie. To je ambíciou Slovenska v nasledujúcom období v súvislosti s dnešným oficiálnym spustením brexitu Spojeného kráľovstva z EÚ. Uvádza sa to vo vyhlásení vlády SR.

Aktiváciu článku 50 Zmluvy o Európskej únii zo strany Spojeného kráľovstva vníma Slovenská republika ako očakávaný krok, ktorý nadväzuje na referendum z 23. júna 2016.

V ňom britskí občania rozhodli o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. „Spojené kráľovstvo oficiálne iniciovalo proces vystúpenia z Európskej únie, čím sa začína nová fáza našich vzťahov,“ informuje tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. V najbližších dňoch sa tak podľa neho začne formálna príprava rokovaní. Ich rámec by mali schváliť hlavy štátov alebo predsedovia vlád 27 členských štátov EÚ na svojom najbližšom zasadnutí 29. apríla.

Vláda v tejto súvislosti pripomína, že priority Slovenska sú známe a zhodujú sa s prioritami EÚ. „V snahe minimalizovať neistotu v najbližšom období je naším záujmom zabezpečiť ochranu práv našich občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve, ako aj finančné vyrovnanie záväzkov Spojeného kráľovstva vyplývajúcich z doterajšieho členstva v EÚ,“ dodáva tlačový a informačný odbor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM