Svet o Slovensku

BRITI O SLOVENSKU: Slovenské jedlo nás priviedlo do kómy, píšu o gastro zážitku

Krajina nie je nič extra, ale ochutnať pečené bravčové koleno alebo bryndzové halušky, je podľa Britov kulinársky zážitok. Kde si dopriali naše pochúťky?

Ilustračný obrázok k článku BRITI O SLOVENSKU: Slovenské jedlo nás priviedlo do kómy, píšu o gastro zážitku
Zdroj: Facebook MOYA

Renomovaný britský denník The Telegraph priniesol veľkú recenziu na jedinú skutočne slovenskú reštauráciu vo Veľkej Británii. Volá sa Moya a nájdete ju v meste Oxford. Novinári nešetrili chválou na “srdečné” jedlo, ktoré vás však po dojedení privedie do kómy.

Slovensko je vzdialené a nezaujímavé

Nie všetci Briti nadávajú na prisťahovalcov z východnej Európy. Novinári z The Telegraph vo svojom článku neskrývajú sympatie voči krajinám ako je Poľsko alebo Slovensko.

“Ak sa predsa len naplnia tie najhoršie scenáre (Brexit), aspoň budeme mať ešte dva roky, aby sme si vychutnávali jedlo ľudí z východnej Európy, ktorí verili našej krajine a zapustili tu korene,” píše denník.

Slovensko je podľa nich “pekne ďaleko” a pre obyvateľov západnej Európy nie je známe “ničím výnimočným.” Svojim čitateľom osviežujú pamäť narážkou na filmovú trilógiu Hostel, ktorá Slovensko vykreslila ako krajinu, kde sú “hrady, striptérky, opustené sklady, zlí podnikatelia a smutná folklórna hudba, čo do značnej miery je aj pravda.”

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Protesty nepomohli – slovenské deti adoptuje britská rodina

Lenže keď príde slovo na jedlo, tak je to iná káva. “Slovenská kuchyňa nie je niečo, čo by ste mohli ochutnať na výlete do Prahy alebo Mníchova – srdečná, ťažká a výrazne založená na bravčovine, s výraznými chuťami horčice a chrenu. Šikovne využíva ovocie a nakladané uhorky, aby ste úplne neupadli do kómy z ťažkých mäsových jedál ako legendárne pečené bravčové koleno."

Skvelé jedlo

The Telegraph píše, že Moya je zrejme jedinou čisto slovenskou reštauráciou na ostrovoch, ak opomenieme tie česko-slovenské. V jedálnom lístku nájdete aj pečenú klobásu, zopár rybích jedál, maďarský guláš, “archetypálnu” východoeurópsku kapustnicu a “hrdé slovenské národné jedlo – halušky.”

Výsledné hodnotenie určite Slovákov poteší: “Jedlo bolo domáce, ale vynikajúce.” Novinári obzvlášť ocenili aj slovenské pivo, ktoré bolo “ľadovo studené a neuveriteľne lahodné.”

Už pri pohľade na čašníčku predpokladali, že bude z východnej Európy. “Tušili sme to ani tak nie pre jej akcent, farbu pleti, lícne kosti a fluidum nevysvetliteľnej melanchólie, ale najmä pre to, že mala oblečené telové pančucháče, aj keď bolo leto.” Dievčina priznala, že je Poľka, ale na vysvetlenie dodala, že Slováci a Poliaci si všetci rozumejú.

“Nie je to nijako honosná reštaurácia, ale bolo by skvelé mať ju vo svojom susedstve. Hovoríme to nie len preto, že sme si naozaj užili jedlo, ale preto, lebo je to miesto, ktoré vo vás vyvolá pocit šťastia,” uzatvára The Telegraph.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Ďalší krvavý útok na našincov vo Veľkej Británii

Reštaurácia Moya
6
Galéria
Zdroj: Facebook MOYA
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM