Webnoviny - Svet

Budaj chce kontrolu zmlúv vodárenskej spoločnosti

WEBNOVINY.SK

Poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva Ján Budaj. Foto: BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Vedenia strán SDKÚ-DS a KDH nesú podľa poslanca bratislavského mestského zastupiteľstva Jána Budaja plnú zodpovednosť za nepriamu privatizáciu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ktorej majoritným akcionárom je mesto Bratislava. Ako dnes uviedol na tlačovej besede, vedenia strán nesú zodpovednosť za konanie svojich nominantov na komunálnej úrovni. Kritiku Budaj nesmeruje na osobu primátora, ale na vedenie týchto politických strán, ktoré v roku 2006 podporili kandidatúru Andreja Ďurkovského na post primátora.

Budaj tvrdí, že tieto dve strany zodpovedajú za vedenie mesta a nesú plnú politickú zodpovednosť aj za počínanie primátora. Podľa Budaja odsávajú Bratislavskej vodárenskej spoločnosti zisky nové firmy, špeciálne dcérska spoločnosť Infra Services, a. s., ktorá je jediným a zároveň drahým dodávateľom. „Bratislavská vodárenská spoločnosť uzavrela s Infra Services, a. s. v roku 2008 exkluzívnu zmluvu, ktorá je pre BVS nevýhodná,“ uviedol Budaj. Zmluva má podľa Budaja o dva roky vypršať.

Do dvoch týždňov sa však má podľa Budaja uskutočniť nepriama privatizácia BVS a to prostredníctvom spoločnosti Infra Services, a.s.. „Predtým, než príde k sľubovanému navŕšeniu imania, sa má podľa strategického plánu, ktorý prijala Infra, vytvoriť nová zmluva s BVS, ktorá zaručí investorovi návrat všetkých vložených peňazí a bude dostatočne dlhodobá a dostatočne výhodná, aby garantovala pre Infru stámiliónové zisky,“ uviedol Budaj. Poslanec plánuje svoje zistenia odovzdať hlavnému kontrolórovi mesta.

Ďurkovský podľa svojej hovorkyne Beatrice Szabóovej odmieta zavádzajúce tvrdenia poslanca Jána Budaja, ktorý navyše nepozná všetky fakty. Ako uviedla Szabóová, valné zhromaždenie BVS 29. júna 2010 udelilo predchádzajúci súhlas na navýšenie základného imania v dcérskej spoločnosti Infra Services, a.s. z cudzích zdrojov do výšky 49 % v súlade s jej Strategickým plánom rozvoja do roku 2012.

Dôvodom je predpokladaný rozvoj spoločnosti v ťažiskových oblastiach, na ktoré BVS a.s. nemá finančné prostriedky, pretože je úverovo zaťažená na investičné akcie (budovanie čistiarní odpadových vôd, kanalizačných sietí, zberačov, rekonštrukcie vodovodných sietí a. pod.).

Navyše podľa Szabóovej nejde o majetok hlavného mesta ani o majetok BVS, ale o majetok dcérskej spoločnosti Infra Services, a.s. „Členom orgánu spoločnosti BVS je aj poslanec mestského zastupiteľstva práve z poslaneckého klubu SDKÚ-DS, ktorý hlasoval rovnako ako všetci ostatní členovia a nežiadal žiadne iné doplňujúce informácie,“ uviedla Szabóová.

Ceny za služby Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sa podľa Budaja neustále zvyšujú, pričom spoločnosť je v posledných rokoch stratová. „Ako je možné, že náklady na výrobu vody v Bratislave sú najnižšie a súhrn ziskov BVS je v záporných číslach," spýtala sa v tejto súvislosti Elena Pätoprstá z protikorupčnej pracovnej skupiny Ekofóra. Podľa Budaja BVS cieľavedome uvádza svoj nižší zisk, aby získala povolenie na zvyšovanie cien od vyšších orgánov. Agentúre SITA sa prisľúbila vyjadriť aj Bratislavská vodárenská spoločnosť.

Na tlačovej besede vystúpili aj poslanci klubu SDKÚ-DS Milan Trstenský, Ján Hanko a Ernest Húska, ktorí interpelovali s otázkami o Bratislavskej vodárenskej spoločnosti primátora, dostali však odpoveď, že všetky orgány postupovali v zmysle toho, čo majú v právomoci. Budaj si však myslí, že interpelácia poslancov je len alibi poslaneckého klubu, pretože v čase najbližšieho zasadnutia mestského zastupiteľstva už bude zmluva medzi BVS a Infra Services podpísaná.

Poslanci podľa neho nesú plnú zodpovednosť za počínanie primátora a momentálne len pomáhajú, aby sa situácia upokojila. Húska s jeho obvineniami nesúhlasí, tvrdí, že poslanecký klub SDKÚ-DS sa dištancoval od niektorých konaní primátora, napríklad v kauze PKO, aj pri prijímaní rozpočtu mesta.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM