Aktualizované Zo Slovenska

Kňažko na protestoch proti Ficovi a Kaliňákovi: Don Corleone bol hlupák, mal založiť Smer!

Má v tom byť symbolika. V pondelok 8. 8. o 18.00 prišli demonštrácie Bonapárty, nazvané aj protestmi proti zlodejom v politike, so svojou ôsmou epizódou. Tá bola bez politikov.

Ilustračný obrázok k článku Kňažko na protestoch proti Ficovi a Kaliňákovi: Don Corleone bol hlupák, mal založiť Smer!
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavné mesto Slovenska hostilo v pondelok podvečer už ôsme pokračovanie protestov, ktoré majú podľa opozície zmeniť pomery na našej politickej scéne. Okrem Bratislavy bola v permanencii aj Trnava, tá napodobuje iné krajské mestá ako napríklad Košice, Trenčín, Prešov, Nitra, ktoré už tiež protesty hostili.

Pod letnú sériu podujatí sa podpisuje snaha strán Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sloboda a Solidarita (SaS), ktoré si aj tentoraz zobrali na starosť posty organizátorov. V Bratislave sa približne niečo cez 3000 ľudí zišlo pred známym bytovým komplexom Bonaparte na Radvanskej ulici, v ktorom býva premiér Slovenskej republiky Robert Fico, pričom sa mu vyčíta, že mu bytové priestory prenajíma podnikateľ podozrivý z daňových únikov Ladislav Bašternák. Ten má, práve podľa tvrdení opozičných poslancov, „kšeftovať“ s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, prítomní teda opakujú požiadavku o odstúpení oboch čelných predstaviteľov vládneho Smeru-SD.

Bez politikov

Dnes sa v rámci demonštrácií nazvaných „protesty voči zlodejom v politike“ pred zúčastnených nepostavil nikto zo súčasných politikov, organizátori tentoraz zapojili do akcie známe tváre politickej satiry. Na pódiu pred Bonaparte vystúpil Milan Markovič, ktorý si myslí, že kauzu Bašternák nemôže vyšetriť polícia podliehajúca Kaliňákovi. „Strážny pes (prokurátor Jaromír) Čižnár poslušne aportuje, lebo inak by bol utratený. Iba povedomie, že tento stav je neakceptovateľný, môže veci posunúť ďalej. V zahraničí by po takej kauze minister odstúpil,“ hovoril pred rokmi veľmi populárny komik, ktorý Ficovi s Kaliňákom ponúkol návod, ako sa zbaviť Igora Matoviča (OĽaNO): „Prestaňte kradnúť!“

Spoločne s ním na akcii vystúpili aj Milan Kňažko a Rastislav Piško, všetci bez nároku na honorár. Prítomným mali predviesť kabaret s názvom Bonaparte Show. Očakávalo sa, že vystúpi aj novinár Marián Leško. „Na mieste, kde stojí komplex Bonaparte mal byť park a zeleň, lenže niekto zmenil stavebný pozemok na byty,“ vyhlásil Kňažko a dodal: „Don Corleone skupoval súdy a políciu. Hlupák, stačilo založiť Smer-SD!“ Bývalý minister kultúry doplnil, že jedným zo základných ľudských práv je právo zhromažďovania sa. „To si nedáme zobrať! Vravia nám, že problémy nepatria na ulicu, to nám ale hovorili aj komunisti v osemdesiatom deviatom.“ Ulicou sa rozlieha skandované „Dosť bolo Fica!

„Škoda, že neexistuje disciplína uchmatnutie DPH, mali by sme zlatú,“ hovoril Kňažko, ktorý podnikateľa Bašternáka označil za "duchovného obra“ a „kriminálnika“, bytový komplex Bonaparte zasa za pomník korupcie. Piško zasa prišiel s typickým listom premiérovi z Horného výplachu, v ktorom spomenul kauzy Bašternák, Kostka a Teta Anka.

Objavila sa aj Ficova manželka?

Zhruba o pol ôsmej dav spozoroval ženu, ktorá pripomínala manželku premiéra Fica Svetlanu. Tá sa na najvyššom poschodí objavila v okne, odfotila si dav a keď jej ten začal mávať, odmávala späť.

V Trnave sa začalo rovnako o 18.00, miestom protestov bolo Trojičné námestie.

Demonštrácie sú tu celé leto, Bratislavu v tejto snahe postupne podporia Poprad (15.8.), Prievidza (22.8.), Banská Bystrica (29.8.) a Martin (5.9.).

Bonaparte VIII
13
Galéria
Zdroj: Facebook
MIlan Markovič - Bonapárty
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM