Regióny

Budova UPJŠ po požiari pod rukami odborníkov: Ako to teraz vyzerá vnútri? FOTO

Práce na sanácii budovy Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, ktorú 9. decembra zničil požiar, sa podľa rektora Pavla Sováka začali. Postupne odstraňujú sutinu zo strechy a budovu pripravujú na dočasné zakrytie.

Ilustračný obrázok k článku Budova UPJŠ po požiari pod rukami odborníkov: Ako to teraz vyzerá vnútri? FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR

„Pripravuje sa všetko preto, aby strecha mohla byť provizórne prikrytá, najprv jednoduchou plachtou a do troch týždňov by realizátor mal riešiť zakrytie, ktoré bude musieť vydržať až do času, kým sa neurobí provizórne zakrytie, ktoré bude musieť vydržať až do času, kým sa neurobí projektová dokumentácia v súlade s požiadavkami pamiatkového úradu,“ uviedol rektor Sovák.

Spoločnosť SANAC, ktorá stavbu prevzala v piatok (16. 12.) už začala so sanačnými prácami. „V súčasnosti sa zisťuje stav poškodenia v rámci statiky, aj v rámci budovy. Do konca tohto týždňa bude spravené dočasné prekrytie budovy minimálne plachtami. Budúci týždeň začíname s konštrukciou nového krovu a dočasným zakrývaním budovy pred poveternostnými vplyvmi,“ priblížil projektový manažér spoločnosti Richard Balciar.

S technickým sušením budovy začali podľa jeho slov hneď po prevzatí stavby. Každý deň tam pracuje 20 ľudí a samotné práce by mali trvať do konca januára budúceho roka. UPJŠ predpokladá celkové náklady do 173.000 eur.

Vláda SR schválila univerzite bezúročnú pôžičku vo výške 3.000.000 eur. Dotáciu vo výške 800.000 eur poskytol rezort školstva, z ktorej je 500.000 eur určených na bežné výdavky a 300.000 eur na kapitálové výdavky, to znamená veľké rekonštrukčné práce. Pomôcť pri obnove budovy sa finančnými darmi rozhodli i absolventi, študenti univerzity a široká verejnosť.

„Za desať dní boli na obnovu Ústavu chemických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach poskytnuté finančné dary od 258 fyzických osôb v sumách jedného po 1000 eur a od troch právnických osôb v sumách 1000 až 3000 eur, spolu 17.445,74 eur,“ povedal Sovák.

V budove na Moyzesovej 11 sídlia katedry Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach. Prebiehali tam rôzne formy výučby – prednášky, cvičenia, semináre a laboratórne cvičenia základných chemických disciplín, ktorých sa v akademickom roku 2016/2017 zúčastňuje 296 študentov bakalárskeho a magisterského štúdia chémie a učiteľstva chémie. V poškodenej budove malo svoje pracovisko 21 zamestnancov a 15 doktorandov.

„Títo zamestnanci a doktorandi budú na čas, pokiaľ sa budova na Moyzesovej ulici 11 opäť nesprevádzkuje, umiestnení do náhradných priestorov v rámci Ústavu chemických vied a Ústavu biologických a ekologických vied UPJŠ, prípadne iných priestorov univerzity,“ uviedla hovorkyňa UPJŠ Mária Hrehová.

Podľa rektora Sováka bola teoretická výučba, keďže je už záver semestra, úspešne ukončená. Výrazne im pritom pomohla Filozofická fakulta UPJŠ. „Laboratórne cvičenia budú pokračovať intenzívne v letnom semestri. Fakulta rokuje so subjektmi vo vnútri univerzity a partnermi z vysokoškolského prostredia v Košiciach,“ dodal rektor.

Na poškodenej budove UPJŠ sa už pracuje
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM