Zo Slovenska

Bugár po predsedníctve strany: Sme ochotní rokovať so Smerom

Most-Híd je ochotný rokovať so Smerom-SD, pokiaľ dostane pozvanie. Po večernom predsedníctve strany to povedal predseda strany Béla Bugár s tým, že je zatiaľ predčasné hovoriť o koalícii s víťazom parlamentných volieb.

Ilustračný obrázok k článku Bugár po predsedníctve strany: Sme ochotní rokovať so Smerom
Zdroj: TASR

„Ak si Smer-SD myslí, že treba stabilnú vládu, predpokladáme, že osloví štandardné politické strany a keď nás pozve, tak sa zúčastníme,“ skonštatoval Bugár. Most-Híd však ešte tento týždeň rokovanie so Smerom-SD odmietol. Svoj názor zmenil po sobotňajšom Sneme Slovenskej národnej strany (SNS), keď podľa Bugára vysvitlo, že pravicová vláda na Slovensku nevznikne.

Výzva

„Vyzývame všetky štandardné parlamentné strany – Smer-SD, SaS, SNS a #Sieť, aby v záujme stabilizácie situácie boli pripravené prijať kompromisy, ktoré sú nevyhnutné pre vznik stabilnej vlády,“ skonštatoval predseda Most-Híd. Predsedníctvo strany dalo Bugárovi mandát na rokovania, ktoré môžu viesť k vzniku stabilnej vlády, rešpektujúc programové priority strany Most-Híd.

„Predsedníctvo odmietlo podporu prípadnej úradníckej vláde a predčasné voľby, ktoré by viedli k ďalšej destabilizácii pomerov v spoločnosti,“ priblížil Bugár a dodal, že ak by boli predčasné parlamentné voľby, strana, ktorá v Národnej rade SR byť nemala, narastie ešte dvojnásobne. „My zodpovední politici tomu musíme zabrániť,“ vysvetlil.

Podľa Most-Híd výsledky parlamentných volieb postavili všetky strany, ktoré sa do Národnej rady SR dostali, pred veľkú výzvu. „Odstrániť destabilizáciu politického systému a zabrániť ďalšiemu nárastu extrémistických síl na Slovensku,“ dodal Bugár.

Čo povedal Danko

Predseda SNS Andrej Danko po dnešnom sneme strany v Tomášove uviedol, že pravicovú politiku môže strana presadzovať i v kombinácii so Smerom-SD. Taktiež, že súčinnosť a stabilitu politických strán zatiaľ odzrkadľujú strany SNS a Smer-SD a dokážu garantovať stabilitu i v rokovaní v Národnej rade SR. Na otázku, či to znamená definitívne nie pravicovej vláde, Danko skonštatoval, že to znamená absolútne nie hybridom a chaosu.

„Problém nie je pravica alebo ľavica, ale to, či tu bude deštrukcia, alebo nie,“ uviedol šéf SNS s tým, že je politik s pravicovými prvkami a SNS pôjde radšej cestou úradníckej vlády, akoby mala zradiť hodnoty.

Stredopravú koalíciu, ktorú sa snaží zostaviť líder SaS Richard Sulík, nepovažuje Danko za pravicu v celku.„Je tam množstvo hybridných zoskupení, ktorých správanie nedokáže predpovedať ani jasnovidec. Myslím si, že niektorí ani sami nevedia, čo urobia o sekundu,“ uviedol šéf národniarov. Každá pravicová strana, ktorá má dobrý program, bude mať podľa jeho slov v SNS dvere otvorené.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM