Jakub Forgács Kultúra

Bystrický amfík zaplnili takmer dve tisícky ľudí: Pod holým nebom znel úchvatný standing ovation

Tak toto sa v mesto pod Urpínom len tak nevidí. Banskobystrický amfiteáter hostil veľkolepé predstavenie, ktoré si nenechali ujsť takmer dve tisícky divákov. Neskoro po polnoci ním znel standing ovation, aký tento kultúrny stánok už dávno nezažil.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický amfík zaplnili takmer dve tisícky ľudí: Pod holým nebom znel úchvatný standing ovation
Zdroj: TASR

Takmer 2000 ľudí si v sobotu večer v banskobystrickom amfiteátri vychutnalo trojhodinové predstavenie Štátnej opery (ŠO) v Banskej Bystrici, veľkolepú operu Giuseppe Verdiho Nabucco. Neskoro po polnoci znelo amfiteátrom standing ovation, ktorým diváci odmenili výkony sólistov, zboru i orchestra „svojej“ opery.

Mimoriadna príprava

Vystúpenie pod holým nebom pred takým počtom divákov nebolo jednoduché ani pre ŠO. Ako poznamenala dramaturgička Alžbeta Lukáčová, príprava podobného predstavenia je pre divadlo mimoriadnou situáciou. Inscenácie, ktoré majú v repertoári, sú totiž vždy pripravené pre konkrétny priestor, v ich prípade sálu ŠO. „Rieši sa napríklad prízvučenie účinkujúcich, čo sa bežne v divadle nerobí, prispôsobuje sa svietenie inscenácie, kulisy, niekedy dokonca i zloženie orchestra, ak sa pracuje v priestorovo obmedzených podmienkach,“ konštatovala Lukáčová.

„V Banskej Bystrici je to pre nás niečo nové. Sme strašne radi, že amfiteáter ožíva a že ho aj my pomáhame kriesiť. Je to krásny priestor a Banskobystričania si zaslúžia, aby sme hrali v tomto priestore a ešte aj pri peknom počasí,“ uviedol krátko pred začiatkom podujatia riaditeľ ŠO Rudolf Hromada. „My sme tu pre divákov. Lepšiu kulisu, ako sú oni, nemôžeme mať,“ dodal.

O rok chystajú ďalšiu lahôdku

„Mnohí, ktorí pochybovali, či je možné také podujatie zorganizovať v amfiteátri, s ktorým sa spájajú spomienky našej mladosti, dostali dnes jednoznačnú odpoveď. Dá sa to, len treba vedieť a mať podporu. Som rád, že sa to podarilo a že takto môžeme otvoriť kultúrne leto,“ povedal pred divákmi primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Nad operným predstavením, ktoré zorganizovalo Občianske združenie Vis Verbi, prevzal záštitu. Organizátori už teraz sľubujú, že o rok, v rovnakú júnovú sobotu, chystajú ďalšiu „lahôdku“.

Ako priznala bývalá viceprimátorka a mestská poslankyňa Katarína Čižmárová, už vlani, keď sa „krvopotne“ rekonštruoval amfiteáter, ktorý sa podarilo obnoviť, jej manžel povedal, že by tam o rok chcel vidieť operu Nabucco. „Myšlienka to bola krásna, ale mali sme pocit, že nerealizovateľná. Podarilo sa nám nakoniec presvedčiť vedenie ŠO. Opera po prvý raz účinkuje v obnovenom amfiteátri,“ pripomenula Čižmárová.

Banskobystrickú operu čakajú v tomto roku i ďalšie predstavenia pod holým nebom. V auguste chystá medzinárodný operný festival Operalia Banská Bystrica 2015, ktorý nadväzuje na viac ako 40-ročnú tradíciu opernej časti festivalu Zámockých hier zvolenských.

Čítajte tiež:

Čakali sme dlhých 20 rokov a teraz to zažijeme opäť: Na amfíku bude letné kino!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM