Rastislav Búgel Krimi

Bývalý riaditeľ rozviedky SIS Igor Cibuľa: Nejde o prvý prípad, žeby sa terorista nachádzal na Slovensku

V súvislosti s informáciami, že spolupáchateľ minuloročných novembrových atentátov v Paríži Salah Abdeslam sa údajne zdržiaval v lete 2015 na Slovensku treba spomenúť, že to nie je prvý takýto prípad. Zdôraznil bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Igor Cibula.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý riaditeľ rozviedky SIS Igor Cibuľa: Nejde o prvý prípad, žeby sa terorista nachádzal na Slovensku
Zdroj: TASR

„Už dávnejšie naša spravodajská služba informovala svojich britských kolegov, že sa u nás nachádzala osoba, ktorá bola podozrivá z účasti na príprave teroristických útokov v Londýne. SIS a naša polícia sú zapojené do systému výmeny informácií o ľuďoch, ktorí sú zapojení do nelegálnych aktivít v Európe alebo udržiavajú kontakty s extrémistickými štruktúrami teroristov. Na 9. medzinárodnom sympóziu o potenciáli spravodajských služieb proti terorizmu v decembri minulého roku som hovoril o tom, že naša krajina môže slúžiť ako logistické zázemie pre teroristov,“ objasnil Cibula, bývalý plukovník rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD).

Podľa jeho slov „geografická poloha Slovenska ako malého štátu s nepočetnou, sociálne usadenou moslimskou komunitou poskytuje vhodné podmienky na to, aby sa teroristi a osoby, ktoré ich podporujú, ukrývali u nás pred bezpečnostnými službami štátov, akými sú napríklad Veľká Británia, Francúzsko alebo Nemecko“.

„Salah Abdeslam počas pobytu na Slovensku mohol komunikovať s obmedzeným okruhom osôb a jeho pobyt v Nitre vôbec nemusel súvisieť s neskoršími teroristickými aktivitami v západnej Európe. Keby informácia o jeho pobyte u nás bola potvrdená z oficiálnych miest, znamenalo by to fakticky prezradenie zdroja alebo spôsobu, ako naše orgány informáciu o Abdeslamovi získali. Nerád by som špekuloval o tom, či únik informácie o pobyte Salaha Abdeslama v Nitre nebol motivovaným zámerom,“ zdôraznil na záver Cibula.

Môže vás zaujímať:

Dych vyrážajúce informácie o parížskom atentátnikovi: V Nitre údajne strávil tri týždne!

Minister vnútra prehovoril o údajnom pobyte Salaha Abdeslama v Nitre: Boli sme vystavení priamemu nebezpečenstvu?

Bezpečnostný analytik Milan Žitný: Ak je pravda, že Abdeslam bol na Slovensku, je to závažná vec!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM