Anton Hrachovský Regióny Hokej

Cardwellovi sa prvý rok v Európe páčil: Obľúbil si černohorský rezeň, ROZHOVOR

Lídrom novozámockej obrany bol v uplynulom tipsportligovom ročníku Kanaďan Jake Cardwell. Po sezóne porozprával, ako sa chystá stráviť voľný čas, aké jedlo mu zachutilo a čo sa mu v Nových zámkoch páči.

Ilustračný obrázok k článku Cardwellovi sa prvý rok v Európe páčil: Obľúbil si černohorský rezeň, ROZHOVOR
Foto: Anton Hrachovský

Pred premiérovou sezónou v slovenskej hokejovej Tipsport lige sa káder HC Nové Zámky rozrástol o kanadského zadáka Jakea Cardwella (na snímke). Ten je jedným z mála legionárov (ale zároveň i slovenských hráčov) v tíme HC Nové Zámky, ktorí vytrvali v tíme od začiatku sezóny až do jej konca. 24-ročný rodák z Niagara Falls v kanadskom Ontariu sa po základnej časti umiestnil v produktivite ligových obrancov na 7. priečke s 26 bodmi (8+18). Zároveň bol štvrtým najproduktívnejším Novozámčanom, prvým medzi zeleno-bielymi obrancami. Popritom si pripísal 40 trestných minút a 8 plusových bodov v štatistike ±. V následnom play off musel vynechať dva duely kvôli zraneniu ruky, ktoré utrpel v prvom štvrťfinálovom zápase.

Obranca s ofenzívnymi chúťkami sa počas ročníka predstavoval predovšetkých v prvej a druhej formácii, zároveň bol pevnou súčasťou novozámockých presiloviek a oslabení.

So sympatickým Kanaďanom sme sa porozprávali počas stretnutia hokejistov s fanúšikmi, ktoré bolo zároveň brané ako oficiálna bodka za súťažnou sezónou 2016/2017.

Jake, po prvý raz si odohral ročník mimo Kanady. Ako by si zhodnotil sezónu 2016/2017?

Myslím, že to bolo dobré. Zo začiatku som bol trochu nervózny, v Európe som predtým ešte nikdy nebol. Bol to veľký rozdiel, no mám skvelých spoluhráčov, ktorí mi pomohli, rovnako ako aj ďalší zahraniční hráči tu v klube. Myslím, že tím nabral správny smer. Zahrali sme si play off, i keď sme odohrali len 5 zápasov. Bolo to v niektorých momentoch náročné, ale boli sme v lige nováčik a učíme sa. Budúci rok to bude určite o kus lepšie.

Z hľadiska produktivity si skončil medzi obrancami v lige na 7. mieste, zároveň si bol novozámockým najproduktívnejším obrancom. Očakával si takúto produktivitu?

S hráčmi ako Saarinen či Kytnár tie body prichádzajú, ale osobné čísla nie sú to, čo je najdôležitejšie. Vždy dokázal niekto zabrať, či už to bolo z prvej, či štvrtej lajny. Z hľadiska individuálnych čísel to bol dobrý rok. Dúfam, že budúci bude ešte lepší.

Ako stráviš voľno po sezóne?

Vraciam sa do Kanady, do Ontaria. Celkom sa teším, nebol som tam rok. Doma budem relaxovať tri týždne, potom sa chystám s priateľkou na mesiac na Jamajku a potom sa budem znova doma baviť so svojimi psami.

Takže chováš psy?

Áno, mám nemeckého ovčiaka a anglického buldoga. Budúci rok si ich chcem priniesť so sebou do Európy. Teraz sú ešte príliš malé a stará sa o ne moja priateľka. Je to celkom šialené, pretože je to práca tak pre dvoch ľudí. Veľmi sa na nich teším.

Ako sa Ti páčia Nové Zámky?

Páčia sa mi, je tu taký kľud. No nejaké špeciálne obľúbené miesto tu nemám. Väčšinou si zájdeme na večeru alebo obed. Mám tu dve také obľúbené reštaurácie. S chalanmi sa zvykneme aj poprechádzať po meste. Nové Zámky majú dobrú lokalitu. Keď máme niekoľko dní voľna, taksi zvykneme pocestovať. Pozreli sme si okolité mestá ako Viedeň či Budapešť a hlavne Bratislavu. Je to tu fajn, je to malé mesto, ľudia majú radi hokej. Hrali sme proti mestám s viac obyvateľmi, no naši fanúšikovia sú veľmi zapálení pre hokej.

Čo hovoríš na slovenské jedlo?

To mi chutí. Jedol som aj guláš, no ten bol najlepší v Budapešti. Napríklad, nikdy som doma nejedol čiernohorský rezeň, ten som si tu obľúbil.

Aj skúsiš navariť v Kanade niečo slovenské?

Môžem to skúsiť. Ale určite sa budem musieť na chvíľku strániť vyprážaných jedál. Lebo tých tu varíte naozaj požehnate. Doma sa budem teda snažiť stravovať trochu zdravšie (so smiechom). Ale slovenské jedlo mi chutí.

Najdôležitejšia otázka na záver, ostaneš v Zámkoch aj budúci ročník?

Áno, to je otázka, ktorú som už párkrát dostal. Uvidíme počas leta, ako bude vyzerať kontrakt. Ale ako som povedal, teraz sa budem sústrediť na odpočinok, pôjdem domov, a potom sa uvidí. Som tu spokojný, na ľade sa mi celkom darilo. Ak bude zo strany vedenia záujem, tak ostanem, ak nie, zavedie ma osud niekam inam.

Na snímke dole: Jake Cardwell (v bielom) v zápase proti HK Nitra.

Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM