Kultúra

Čarodejný svet Harryho Pottera opäť ožíva. Na obľúbené dielo čaká celý svet

Ôsme pokračovanie celosvetovo uznávanej čarodejníckej ságy pôsobí na fantazijnom poli poriadny rozruch. Milióny fanúšikov po celkom svete sa už nevedia dočkať posledného júlového dňa.

Harry Potter a prekliate dieťa (v origináli Harry Potter and the Cursed Child, pozn.). To je názov najnovšieho diela J. K. Rowlingovej, ktoré nadväzuje na divadelnú hru. Tá mala predpremiéru už skôr – 7. júna, zaujímavosťou je, že sa necelé dva mesiace sa jej scenár počas repríz pravidelne mení. Ide o autorský zámer, tento tvorivý proces sa ukončí, presnejšie, svoju finálnu a veľkolepú verziu ponúkne na premiére, ktorá je naplánovaná na 30. júla a hostiť ju bude londýnske divadlo Palace Theater.

PREČÍTAJTE SI: Hra, pri ktorej ide o zábavu i život! Pokémoni po čase opäť útočia a darí sa im to

Už pred rokom, 31. júla, sa ale do povedomia dostali hry Harry Potter a prekliate dieťa I a II. Hlavného hrdinu, čarodejníckeho učňa, ktorého vo filmovom prevedení stvárnil Daniel Radcliffe a na doskách, čo znamenajú svet, ho pre zmenu alternoval Jamie Parker, čakajú otcovské povinnosti (má syna Albusa Severusa, ktorý sa musí vysporiadať s tým, že jeho rodič je akási rocková hviezda, pozn.) i náročná práca na ministerstve mágie. Navyše mu ťahá na štyridsiatku.

V poradí ôsma kniha populárnej ságy sa začína predávať všade vo svete o polnoci z 30. na 31. júla britského času. Prítomnou symbolikou je pripomenutie si narodenín Harryho Pottera, ktorý ich slávi práve v posledný júlový deň. Okrem papierovej sa počíta aj s elektronickou podobou.

Pracovná verzia knihy vyjde v slovenskom preklade v novembri 2016.

Devätnásť rokov po…

Rowlingovej láska k postave, respektíve k príbehu, ktorý jej zmenil život, je zrejmá a je to cítiť aj na prevedení do divadelnej polohy. Na ňom sa autorsky podieľali aj filmový scenárista Jack Thorne a režisér samotného predstavenia John Tiffany. Očakáva sa, že knižná podoba zažije obrovský nákupný boom, divadelná verzia je na dlhé mesiace dopredu vypredaná. V minulosti bolo zvykom, že sa v deň uvedenia konkrétnej časti na trh dokonca usporadúvali zájazdy pred daný obchod, kde si ju bolo možné zakúpiť. Dlhé rady, nedočkaví a napätí fanúšikovia, veľa otázok a očakávaní, to všetko bude sprevádzať aj „nového Harryho Pottera“. Šialenstvo sa tak môže začať.

Skalní už istý čas veľmi dobre vedia, že dej nového kúsku sa odohráva takmer dvadsať rokov po tom, ako Harry, Ginny, Hermiona a Ron odprevadili svoje deti na vlak do bájneho Rokfortu. Všetci do jedného sa ale pýtajú, prečo sa po (knižných) devätnástich rokoch opäť vraciame k životnému príbehu najslávnejšieho čarodeja všetkých čias, prečo sa aj ten nový začína od bodu lemovaného legendárnou bitkou Harryho so zloduchom Voldemortom. Od „prekliateho dieťaťa“ sa vo všeobecnosti očakáva priblíženie nevyrozprávanej časti Harryho životného príbehu, pričom Rowlingová prezradila, že sa čitateľ dozvie aj podrobnosti, ako zomreli rodičia populárneho čarodejníckeho uč­ňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM