Eliška Šándorová Zo Slovenska

Čas vymeniť vedenie Smeru? Podľa Borisa Zalu sú okolo Fica obhoretí politici

Europoslanec a jeden zo zakladateľov strany Smer-SD Boris Zala bez obalu hovorí, že vedenie najsilnejšej vládnej strany treba vymeniť. Predsedu Smeru podľa politológa nemá kto nahradiť.

Ilustračný obrázok k článku Čas vymeniť vedenie Smeru? Podľa Borisa Zalu sú okolo Fica obhoretí politici
Zdroj: TASR

Jeden za všetkých, všetci za jedného. O najsilnejšej vládnej strane Smer-SD sa dlho tvrdilo, že napriek vnútorným pnutiam sa drží zaužívaného hesla a žiadne kauzy ju navonok nerozdeľujú.

V júni však europoslanec Boris Zala, ktorý je v strane už 16 rokov, otvorene kritizoval zlú volebnú kampaň i kauzu Bašternák. Spolu s europoslankyňou za Smer-SD Monikou Beňovou naznačili, že minister vnútra Robert Kaliňák by mal odstúpiť.

Zala v najnovšom rozhovore pre .týždeň pritvrdil. Situácia v strane je podľa neho v stratovej situácii a ak chce prežiť, mali by sa vymeniť jej hlavné tváre.

Flašíková-Beňová pre aktuality.sk uviedla: "Pán Kaliňák mal rozhodnutie o odchode z postu ministra vnútra, ale aj podpredsedu strany, urobiť už pred letom, ušetrili by sme si veľa nepríjemností. Čo sa týka pána premiéra, opakovane povedal, že je unavený a rozmýšľa o odchode z aktívnej politiky. Je to ale na jeho rozhodnutí.“

Čo si o tom myslí politológ Ján Baránek? A má vôbec Fico v Smere rovnocenného náhradníka?

Sociálni iba v názve?

Ak nepríde radikálna výmena vo vedení, strana neprežije. Zala v rozhovore pre .týždeň tvrdí, že politici okolo Fica a Kliňáka ťahajú stranu k národnému konzervativizmu.

Vládna strana by si podľa neho mala zodpovedať otázku, prečo ju mnohí voliči opustili a aké je jej dnešné smerovanie. Politický program, s ktorým stranu zakladali, podľa neho fungoval iba do roku 2009.

„Ak by sa teda mal Smer zachrániť a ak by mal ostať sociálnou demokraciou, musí sa vymeniť väčšia časť politickej garnitúry, ktorá dnes udáva tón. A nie v horizonte okolo roku 2020. Teraz, do roka, roka a pol maximálne,“ povedal Zala týždenníku.

ČÍTAJTE AJ: Ďalšia náhoda v kauze Bašternák: Prokurátor má byt v komplexe Bonaparte

Obhoretá partička

Zala hovorí, že nastúpiť by mala skupina „moderných, progresívnych ľudí ako Kažimír, Pellegrini, Raši či Ondruš“.

„Veď už to je niekoľko rokov, čo Fico spomína, že čas odísť sa blíži, že už existuje určitá vyčerpanosť vo verejnosti aj v ňom samotnom.“

Podľa Zalu chce Fico „otvoriť priestor pre generáciu politikov, ktorí nie sú takí obhoretí ako jeho partia". "To hovorí a o tom uvažuje,“ prezrádza europoslanec.

Zalov postoj je jasný aj ku kauze Bašternák, pre ktorú žiada opozícia Kaliňákovu hlavu. Fico sa ho vraj otvorene pýtal, či má ministra vnútra odvolať. „Ja som mu otvorene povedal, že nie, lebo Kaliňák má odstúpiť sám. A navyše včas. Pretože politika nie je len o spravodlivosti, ale aj o taktike. Dnes sa Smer nachádza v situácii strata-strata. Dali sme do rúk opozície zbraň, ktorou sa môže živiť dlhé a dlhé mesiace,“ objasnil Zala.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Čo na to politológ?

Politológ Ján Baránek súhlasí s niektorými názormi europoslanca.

„V podstate má do istej miery pravdu, lebo Smer nie je v mnohom sociálnodemokra­tický. Na druhej strane ale nedefinoval v čom. Pokiaľ to posudzujem na zahraničnej úrovni, môže mať pravdu ohľadom postojov k migrantom. A vnútropoliticky je to hlavne bezhlavé zvyšovanie daní, v tom sa správa klasicky ľavicovo,“ myslí si Baránek.

Ako vidí Baránek budúcnosť Smeru?

„Personálne návrhy pána Zalu nevidím zatiaľ reálne. Nie sú to nateraz ľudia, ktorí by vedeli nahradiť Roberta Fica. Neznamená to, že by sa neobjavili niekedy v budúcnosti. Nateraz to nie sú politici zrovnateľní s Ficom,“ vysvetľuje Baránek.

Protesty (asi) nič nevyriešia

Pondelkové opozičné protesty pred komplexom Bonaparte pôjdu podľa politológa zrejme do stratena.

„Pokiaľ budú protesty, dovtedy bude minister vnútra. Myslím si, že otázka Kaliňáka môže prísť na pretras až budúci rok, keď skončíme predsedníctvo. Bude to, samozrejme, závisieť od správania sa opozície,“ uzavrel Baránek.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Piaty protest Bonaparte: Problémy s mestskou časťou i bonapagáče

smer
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM