Lucia Lauková Regióny

Časť asýrskych kresťanov sa rozhodla vrátiť späť domov do Iraku: Azylanti v Nitre pokračujú v integrácii

Skupina 21 asýrskych kresťanov z Iraku sa rozhodla opustiť Slovensko a vrátiť sa domov. Dôvodom bola aj nespokojnosť s prístupom na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Časť asýrskych kresťanov sa rozhodla vrátiť späť domov do Iraku: Azylanti v Nitre pokračujú v integrácii
Zdroj: TASR

Skupina 21 asýrskych kresťanov z Iraku sa rozhodla vrátiť zo Slovenska späť domov do Iraku. Potvrdilo to ministerstvo vnútra, podľa ktorého dôvodom ich návratu nie je nespokojnosť s prístupom na Slovensku, ale to, že nevedeli prekonať smútok za domovom. „Tým pádom mali problém začleniť sa do života na Slovensku. Najstarší členovia dvoch rodín sa nevedeli adaptovať na nové prostredie a zvyšní členovia sa zo súdržnosti rozhodli vrátiť spolu s nimi,“ spresnil rezort vnútra.

Nevedeli si zvyknúť

Návrat tejto skupiny bol zabezpečený v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu. „Slovenská republika nie je jediná krajina, z ktorej sa po čase azylanti, ktorí si nevedia zvyknúť na miestnu kultúru či mentalitu, vracajú domov, prípadne idú ďalej do inej krajiny,“ vysvetlilo ministerstvo vnútra.

Integrácia do nového prostredia je podľa rezortu náročná a najmä starší ľudia ju nie vždy zvládnu. „Je to dlhodobý proces a nikdy nie je úspešná u všetkých. Určitá časť rodín ju nezvládne a vráti sa späť do domovskej krajiny napriek hroziacemu nebezpečenstvu. Situácia v ich domovskej krajine sa navyše priebežne mení a vyvíja,“ podotklo ministerstvo.

Pokračujú v integrácii

Zvyšná skupina asýrskych kresťanov z Iraku na Slovensku naďalej pokračuje v integrácii, ktorú zabezpečuje občianske združenie Pokoj a dobro a Nitrianska diecéza. „Deti už navštevujú školy v okolí Nitry, všetci asýrski kresťania majú prístup k výučbe slovenčiny, začali sa kontaktovať s potenciálnymi zamestnávateľmi,“ skonštatoval rezort vnútra.

Nový domov našlo v Nitre a okolí, po príchode na Slovensko v decembri minulého roka, 149 asýrskych kresťanov z Iraku, celkovo 25 rodín. Ubytovaní sú v priestoroch, ktoré im poskytlo Biskupstvo Nitra. Občianske združenie Pokoj a dobro zabezpečuje výučbu slovenského jazyka pre dospelých, rodinám poskytuje prostredníctvom svojich odborných pracovníkov sociálne a právne poradenstvo.

„Nemám čas sa k tomuto vyjadrovať,“ reagoval na vzniknutú situáciu Peter Brenkus z OZ Pokoj a dobro, zodpovedný za kontakt s médiami. K odchodu asýrskych kresťanov zo Slovenska sa nevyjadril ani Biskupský úrad Nitra, ktorý s občianskym združením spolupracuje a poskytuje svoje priestory na ubytovanie utečencov v Nitre a okolí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM