Lucia Lauková Kultúra

Centrum Košíc môže zdobiť replika vlaku z 1. svetovej vojny: Pamiatkári súhlasia

V metropole východného Slovenska by chceli umiestniť repliku vlaku československých legionárov z 1. svetovej vojny. Projekt pripomína blížiace sa 100. výročie vzniku Československej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Centrum Košíc môže zdobiť replika vlaku z 1. svetovej vojny: Pamiatkári súhlasia
Zdroj: TASR

Projekt prezentácie repliky vlaku československých legionárov z prvej svetovej vojny v centre Košíc nadobúda reálnejšie rozmery. Po súhlasnom stanovisku pamiatkárov by sa mali posúdiť už len technické a technologické podmienky položenia vlaku na električkovú trať. Rokovať o nich má ešte Slovenské technické múzeum (STM) s Dopravným podnikom mesta Košice (DPMK).

„V prípade, že DPMK dá súhlasné stanovisko, mesto Košice realizáciu projektu schváli,“ uviedol vedúci komunikačného referátu magistrátu Jozef Marko.

V metropole východného Slovenska by mal vlak zostať zhruba desať dní na prelome augusta a septembra. Ak by nevyšlo jeho umiestnenie v centre mesta, ostal by odkázaný na priestor železničnej stanice.

Projekt legiovlak

Tzv. legiovlak je dlhodobým projektom, ktorý realizuje české ministerstvo s ďalšími partnermi s cieľom zlepšiť povedomie širokej verejnosti o zásadnej úlohe československých légii pri vzniku samostatného Československa. Replika historického vlaku už od roku 2015 cestuje po ČR. V lete tohto roku na základe dohody s Ministerstvom obrany SR a Železnicami SR (ŽSR), vlak zavíta aj na Slovensko.

Pojazdné múzeum

„Legiovlak je vlastne pojazdné interaktívne múzeum. Odborný komentovaný výklad zabezpečuje sedemčlenná posádka oblečená v dobových uniformách. Keďže tento projekt je financovaný z verejných zdrojov, tak vstup je zadarmo,“ uviedol námestník generálneho riaditeľa STM Ján Melich. Vlak má dĺžku takmer 130 metrov, tvorí ho 12 zrekonštru­ovaných vagónov vrátane poľnej pošty, ubytovacieho, zdravotného, filmového, štábneho, obrneného, krajčírskeho či kováčskeho vozňa.

Pripomenie výročie

Projekt pripomína blížiace sa 100. výročie vzniku Československej republiky. Jeho výnimočnosťou v Košiciach by podľa Melicha bolo sprístupnenie vlaku priamo v centre mesta, a to vďaka koľajniciam s vhodným rozchodom. Dosiaľ bol legiovlak prístupný len na perónoch železničných staníc. Košice by sa stali jediným miestom na území bývalého Československa, kde by bol vlak „vyinštalovaný“ v tak lukratívnom priestore. Argumentom v prospech tohto umiestnenia je aj to, že vlak československých legionárov už v centre Košíc raz bol – v roku 1925.

Nesúhlas magistrátu

So žiadosťou STM o dočasnú inštaláciu legiovlaku na Hlavnej ulici magistrát mesta v marci najprv odmietol s tým, že by to vytvorilo optickú bariéru medzi dvoma stranami ulice. Neskôr si vyžiadal stanovisko Krajského pamiatkového úradu Košice, ktorý projekt odobril. Naopak návrh odporúčania projektu nenašiel dostatočnú podporu v miestnom zastupiteľstve mestskej časti Staré Mesto.

„Verím, že keď magistrát zváži všetky okolnosti tohto projektu, tak ho nenechá na ‚vedľajšej‘ koľaji,“ uviedol Melich. Legiovlak podľa neho ešte viac zatraktívni centrum mesta pre návštevníkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM