Webnoviny - Svet

Ceny bytov a domov na Slovensku naďalej klesajú

WEBNOVINY.SK

Eva Sadovská
BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Podľa štatistík Národnej banky Slovenska [NBS] si Slováci na sklonku uplynulého roka mohli kúpiť byt či dom za toľko ako dva roky dozadu. Priemerná cena za jeden meter štvorcový nehnuteľnosti určenej na bývanie sa totiž v poslednom štvrťroku 2009 pohybovala na úrovni 1297 EUR. Pričom naposledy sa byty či domy za takéto sumy predávali v treťom štvrťroku 2007.

Prasknutie cenovej bubliny na realitnom trhu vyvolala kríza. V slovenskom hospodárstve sa jej dopady začali prejavovať v poslednom štvrťroku 2008. No a v tomto období mali už svoj strop za sebou aj ceny nehnuteľností určených na bývanie. Byty a domy sa v celoslovenskom meradle predávali za najdrahšie v druhom kvartáli 2008 [1 549 EUR za 1 m2]. Po bode zlomu z roku 2008 tak možno rok 2009 charakte­rizovať jedným slovom „pád“.

Tendenciu najvýraznejšieho poklesu mali predovšetkým byty s menším počtom izieb. „Jednoizbáky“ sa na sklonku uplynulého roka predávali o pätinu lacnejšie ako pred krízou. Na druhej strane napríklad päťizbové byty mali tendenciu rásť ešte počas prvej polovice roka 2009 a padať začali až v druhom polroku.

Priepastné rozdiely medzi cenami v regiónoch pretrvávali aj v poslednom štvrťroku 2009. Najdrahším zostal aj naďalej Bratislavský región s cenou 1 715 EUR za 1 meter štvorcový. Naopak cena za jeden meter štvorcový nehnuteľnosti v Nitrianskom kraji tvorila z „bratislavskej ceny“ asi tretinu. Či už lacnejšie alebo drahšie regióny, uplynulý rok priniesol z kvartálu na kvartál lacnejšie nehnuteľnosti vo všetkých kútoch SR. Samozrejme, že výnimka potvrdzuje pravidlo. No a nebolo tomu inak ani v tomto prípade. Košický región totiž v poslednom štvrťroku zaznamenal v porovnaní s tým predchádzajúcim nárast cien o vyše dve percentá. No a len niekoľko desatinné poklesy cien zaznamenali byty a domy v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji. Práve v spomínaných regiónoch začali ceny nehnuteľností reagovať na krízu o niečo skôr ako inde na Slovensku. Východné Slovensko má ešte jedno špecifikum. Pretože práve v jeho regiónoch bol od vypuknutia krízy zaznamenaný najmarkantnejší pokles [o štvrtinu až pätinu] cien bytov a domov. Celoslovenský priemer pritom hovorí o poklese niečo cez 16 %.

Ekonomická dostupnosť vyjadruje, akú časť nehnuteľnosti si môžu Slováci dovoliť kúpiť zo svojej hrubej mesačnej mzdy. Nižšie ceny nehnuteľností a oficiálny rast miezd zvýšil v roku 2009 ukazovateľ ekonomickej dostupnosti bývania naprieč celým Slovenskom. Na druhej strane sa ale pod vplyvom krízy zúžil okruh ľudí, ktorí vôbec na kúpu nehnuteľnosti mohli pomýšľať. Naďalej ale platí, že Bratislavčania si môžu dovoliť kúpiť zo svojho priemerného mesačného platu najmenšiu časť [0,54 m2] bytu a naopak obyvatelia Nitrianskeho regiónu najväčšiu časť [0,85 m2] bytu.

A aký bude rok 2010? Pomalé tempo rastu ekonomiky a dlhšie rady na úradoch práce nebudú dôvodom pre rast cien bytov či domov ani v tomto roku. Prikláňame sa preto k pokračujúcemu poklesu cien, i keď menej dramatickému ako v roku 2009. Ďalšie zlacňovanie je najviac pravdepodobné v regiónoch, ktoré sú najviac ohrozované nezamestnanosťou. Najpotenciálnejšími tohtoročnými kupcami bytov sú obyvatelia miest či regiónov menej postihnutých rastom nezamestnanosti a ktorí dosiaľ s kúpou nehnuteľnosti vyčkávali.

Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM