Peter Klimant Zo Slovenska

Čerstvá aktualita priamo z rokovania: Na naše územie dočasne prijmeme 250 utečencov

Na naše územie dočasne prijmeme pod ochranu 250 utečencov. Urobíme tak na základe dohody, ktorú vláda uzavrie s Úradom Vysokého komisára Organizácie spojených národov pre utečencov. Tu sú ďalšie čerstvé podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Čerstvá aktualita priamo z rokovania: Na naše územie dočasne prijmeme 250 utečencov
Zdroj: TASR

Slovensko prijme pod ochranu na pol roka odo dňa vstupu na svoje územie 250 utečencov. Presné podmienky ustanovuje dohoda o humanitárnom transfere utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, cez územie SR. Vláda ju uzatvorí s Úradom Vysokého komisára Organizácie spojených národov pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu. Rozhodla o tom na svojom dnešnom rokovaní.

Ide v poradí o šiestu podobnú zmluvu, ktorá nadväzuje na humanitárne transfery zrealizované na základe dohôd z júla 2009, decembra 2010, júna 2012 a 2013 a júla 2014. Pôjde prevažne o rodiny, respektíve ženy a deti. Dočasne sa umiestnia v azylovom zariadení migračného úradu ministerstva vnútra v Humennom a následne sa presídlia do tretích krajín.

Náklady spojené s ubytovaním, stravovaním a zabezpečením hygienických potrieb uhradí vláda. Ostatné výdavky sú na pleciach UNHCR. Ministerstvo vnútra preskúma menný zoznam predložený UNHCR a do 20 dní od jeho prijatia oznámi úradu vysokého komisára schválenie alebo zamietnutie humanitárneho transferu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM