Webnoviny - Svet

České aerolinie začnú lietať z Bratislavy do šiestich miest

WEBNOVINY.SK

ČSAFoto: prekon.czBRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – České aerolinie (ČSA) budú mať základňu na letisku v Bratislave a od 23. až 25. júna začnú odtiaľ pravidelne lietať do Amsterdamu, Barcelony, Bruselu, Paríža, Ríma a Larnaky. Do uvedených destinácií plánuje český národný letecký prepravca zabezpečiť spočiatku 21 letov týždenne s využitím lietadla typu Boeing 737–500 s kapacitou 108 miest. Predaj leteniek na priame lety Českých aerolinií z Bratislavy do šiestich nových destinácií začne v utorok 17. mája.

Viceprezident pre obchod a marketing a člen predstavenstva ČSA Jiří Marek na tlačovej besede v pondelok informoval, že spoločnosť plánuje neskôr zvýšiť počet letov na 27 týždenne. Prípadne zavedie aj nové linky, ale závisieť to bude od záujmu cestujúcich. Český prepravca očakáva, že do septembra by mal na šiestich nových linkách previesť okolo 54 tisíc cestujúcich, pričom kapacita miest na všetkých týchto letoch je 64 tisíc. Marek ďalej uviedol, že vyhliadky spoločnosti sú len na tri mesiace dopredu a podľa toho, aký bude záujem o lety, bude prispôsobovať aj ich počet. „Tým, že vstupujeme pred vysokou sezónou, sľubujeme si, že projekt bude úspešný. Ak uvidíme úspešnosť projektu v najvyššej sezóne, tak sa do očakávať, že bude pokračovať ďalej,“ predpokladá Marek.

Otvorenie šiestich nových liniek ČSA posilní ponuku letiska a otvorí ho v podstate celému svetu. „Zároveň to vypĺňa medzeru produktov, ktorá tu existovala. Je to ďalší krok v čerpaní potenciálu tohto regiónu. Veríme, že sa nám spolu podarí naplniť plán 27 spojení a snáď aj viac, a že dokážeme spolu s partnermi z Českých aerolínií priniesť ďalšie destinácie a zaujímavé spojenia,“ uviedol obchodný riaditeľ bratislavského letiska Tomáš Kika.

České aerolinie budú lietať z Bratislavy dvakrát za týždeň do Barcelony a Larnaky, trikrát do Bruselu, štyrikrát do Amsterdamu, päťkrát do Ríma a Paríža. Priame lety z metropoly Slovenska budú ČSA prevádzkovať vzhľadom na najčastejšie smerovanie cestujúcich na ich prestupných letoch z Bratislavy cez Prahu ďalej do siete spoločnosti. Bratislavské letisko navyše nemá priame spojenie s hlavnými letiskami v Bruseli, Barcelone alebo Paríži, úplne chýba spojenie do Amsterdamu a Larnaky. Slovenský trh má podľa ČSA z tohto hľadiska zaujímavý potenciál.

ČSA v súčasnosti prevádzkujú pravidelnú linku medzi Prahou a Bratislavou dvakrát denne ráno a večer. Počas majstrovstiev sveta v hokeji zaviedli na tejto trase aj tretí let cez deň. „Táto linka v súčasnosti plnila skôr funkciu transferových cestujúcich. Preto sme sa rozhodli ponúknuť priame spojenia. Budeme sledovať, čo sa s tou linkou stane. Úbytok cestujúcich, ktorí poletia priamo z Bratislavy, bude kompenzovaný inými cestujúcimi. Nehovorím, že táto linka zostane alebo ju zavrieme. Budeme plynule reagovať na potreby trhu, je možné, že dôjde k úprave letového plánu,“ povedal Marek. Napríklad cestujúci budú môcť letieť z Bratislavy priamo do Paríža a naspäť cez Prahu.

ČSA lietajú pravidelne aj z Prahy do Košíc štyri razy denne, do Popradu od mája trikrát týždenne a od júla sa počet letov zvýši na štyri razy v týždni a do Žiliny lietajú päťkrát v týždni. „Tieto linky pokračujú ako je plánovaný letný letový plán. Pridali sme novú linku do Popradu, navýšili sme počet frekvencií do Žiliny,“ uviedol Marek. Spoločnosť uvažuje o pokračovaní prevádzkovania týchto spojení.

České aerolinie boli na bratislavskom letisku v roku 2010 druhým najväčším leteckým prepravcom v pravidelnej osobnej doprave. Medzi Prahou a Bratislavou vlani prepravili okolo 59 tis. cestujúcich pri ich medziročnom poklese o 18,8 %. České aerolinie v spolupráci s partnermi v súčasnosti ponúkajú vzdušné spojenie do 91 destinácií v 45 krajinách sveta. Od roku 2001 sú členom leteckej aliancie SkyTeam. ČSA v súčasnosti prevádzkujú pravidelnú linku medzi Prahou a Bratislavou dvakrát denne.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM