Webnoviny - Svet

Cesta hráčov NHL do Soči 2014 nie je jednoduchá

WEBNOVINY.SK

Steve Yzerman Foto: SITA/APVANCOUVER 28. februára (WEBNOVINY) – Olympijský hokejový turnaj vo Vancouveri sa skončil, no hviezdy NHL sa v pondelok vracajú do svojich klubov s neistotou, či dostanú šancu prezentovať svoje schopnosti pod piatimi kruhmi aj o štyri roky v Soči 2014. Väčšina zápasov na ZOH 2010 v kanadskom Vancouveri priniesla výnimočné hokejové divadlo, ale po finálovom zápase hráči nevedia, či sa na olympiádu ešte niekedy vrátia. Veľká časť z účastníkov nedávno skončeného turnaja by chcela reprezentovať svoju krajinu aj v Rusku, proti sú však majitelia klubov. Tým nevonia viac ako dvojtýždňová pauza, ktorú so sebou prináša uvoľnenie veľkého množstva hráčov zámorskej profiligy pre potreby národných tímov.

„Ide o biznis. Z obchodného hľadiska to nedáva zmysel, aby kluby uvoľňovali hráčov,“ uviedol generálny manažér tímu Toronto Maple Leafs Brian Burke, paradoxne aj generálny manažér amerického olympijského výberu. Zmluva o uvoľňovaní hráčov skončí platnosť v septembri 2011 a vyjednávanie novej bude v súvislosti s účasťou hokejistov z NHL na ZOH ešte veľmi zaujímavé. Ťažkú hlavu si z toho nerobí hviezda ruského výberu Alexander Ovečkin z Washingtonu, ktorý vyhlásil, že na ZOH 2014 v Soči bude hrať za Rusko za každých okolností. „Hráči NHL patria na olympiádu. V tejto klubovej súťaži je to najlepšie z hokeja. Mali by sme tam byť,“ poznamenal americký brankár Ryan Miller, ktorý sa vo Vancouveri stal najužitočnejším hráčom celého turnaja.

Majitelia tridsiatich klubov sa však obávajú o zdravie hráčov, pretože na reprezentačných akciách sa môžu zraniť a neprinesú tak svojmu klubu zisk. Do Vancouveru sa kluby rozhodli hráčov uvoľniť, pretože očakávajú z ich účasti na veľkom turnaji v Severnej Amerike veľké benefity, avšak oveľa menšie zisky by ich čakali v prípade podujatia v Európe alebo Ázii. Bývalá hviezda zámorských klzísk Steve Yzerman si myslí, že by bolo veľkou chybou, keby hráči z NHL v Soči chýbali. „Bola by to veľká facka pre hokej,“ uviedol Yzerman.

Komisár zámorskej profiligy Gary Betman sa priklonil na stranu majiteľov klubov, prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel naopak vyhlásil: „Potrebujeme týchto hráčov na olympiáde. Veď je to vrcholné športové podujatie.“ Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge je takisto za účasť hráčov z NHL pod piatimi kruhmi: „Olympijský turnaj je tou najlepšou propagáciou hokeja v Severnej Amerike. Samozrejme, že vo Vancouveri to bolo z logistického hľadiska jednoduchšie, ako to bude v prípade Soči.“

SITA, AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM