Barbara Dallosová Kultúra Cestovanie

Cestovateľský denník Žiarčanky Emy (24): Čo najviac vzrušuje azerbajdžanské ženy a kde dávajú šakaly dobrú noc?

Spánok pod holým nebom, obyvatelia, ktorí prvý raz v živote videli turistov aj nočné stretnutia so svorkami šakalov. To je len zlomok zážitkov ktoré si mladá Žiarčanka Ema Herčková (24) priniesla toto leto z tripu po Azerbajdžane. Čítajte celé!

Ilustračný obrázok k článku Cestovateľský denník Žiarčanky Emy (24): Čo najviac vzrušuje azerbajdžanské ženy a kde dávajú šakaly dobrú noc?
Zdroj: Dnes24.sk

Raz za rok na dovolenku do Chorvátska? Toto nie je Emin štýl. Prvý raz sa na vlastnú päsť vydala za hranice Slovenska pred pár rokmi. Odvtedy má na konte destinácie, ktoré mnoho z nás zrejme nenavštívi celý život. Ema študuje angličtinu a ruštinu, práve na východnú stranu ju to ale láka viac. Toto leto to mladú cestovateľku zavialo do Azerbajdžanu.

Nočné návštevy

Ema neraz cestovala aj za prácou, do Azerbajdžanu šla ale vyslovene dovolenkovať. S partiou pobalili batohy a šli. A dámy, keď si predstavíte že by ste všetku svoju batožitu mali nosiť dva týždne na chrbte, verte, že by ste sa balili skromnejšie. S ubytovaním i mnohým iným pomáhali Saleziáni, ktorí v krajine misionárčia. Často sa ale spalo aj pod holým nebom.

,,My sme si nebrali ani stan keďže bol príliš ťažký a všetko sme si cez celú krajinu niesli sami,„ vysvetľuje Ema. ,,Len sme rozložili spacáky na zem a spali. Ráno nás budili ovečky čo šli na pašu. Trochu sme mali strach z kaukazských ovčiakov, pretože nás miestni strašili, ale neboli až takí zlí. Najhoršie bolo, keď sme v noci počuli zavýjať šakalov len pár metrov od nás. Vtedy som fakt ani nedýchala,“ hovorí.

Luxusné hotely aj plôtiky z kravského trusu

Hoci Ema s partiou šli do Azerbajdžanu najmä kvôli Kaukazským vrchom, videli aj inú tvár krajiny. ,,Boli sme aj v hlavnom meste, v Baku. Chvíľami bolo ťažké uveriť že je to v tej istej krajine. Bolo to obrovské a luxusné. Všade moderné budovy, drahé hotely a samozrejme portréty vodcu. Len o pár kilometrov ďalej sme odháňali ovce aby sme prešli cez cestu a ľudia si vo svojich domčekoch kúrili kravským trusom," opisuje kontrasty.

Podľa Eminých slov bola ale partička Slovákov pre tamojších atrakciou: ,,Azerbajdžanci vôbec nerobia turistiku. Mali sme pocit že sme bolí prví turisti, ktorých v živote videli, a možno sme aj boli. Kývali nám a fotili si nás."

Páni, zabudnite na kraťasy!

Kto sa vydá do takto netypickej destinácie, s kultúrnymi rozdielmi musí počítať. Emu ale aj tak prekvapili. Čakala totiž skôr obmedzenia pre odhalené ženské, než mužské telo. ,,Ženy môžu chodiť oblečené relatívne civilne, nemajú nejaké výrazné obmedzenia. Muži ale v žiadnom prípade nesmú mať krátke nohavice. Mužské nohy sa v Azerbajdžane považujú za najväčší symbol sexuality a pohľad na ne by mohol ženy privádzať na nečisté myšlienky. Samozrejme že sme to nevedeli a môj priateľ chodil v krátkych nohaviciach, bez povšimnutia to ale nezostalo," opisuje so smiechom.

Čisto mužská záležitosť

Azerbajdžanské ženy sa síce v dlhých nohaviciach pariť nemusia, musia si ale dávať pozor, kam vkročia. ,,Boli tam špeciálne kaviarničky určené len pre mužov. Tam popíjali čaj alebo kávu a hrali stolové hry. Ja som sa ale dostala aj dnu keďže som bola jediná žena v našej partii, ale aj jediná, ktorá sa tam vedela dohovoriť, chalani ma tam teda prepašovali ako tlmočníčku," vysvetľuje Ema.

Azerbajdžan bol jeden z mnohých kútov sveta, ktoré Ema navštívila. Nabudúce nás zavedie opäť niekam inam, nenechajte si to ujsť :)

Foto: Súrkomný archív Emy Herčkovej

Žiarčanka Ema Herčková - Cez Azerbajdžan s batohom na chrbte
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM