Správy Rôzne Zo Slovenska Technológie

Cestujete na falošné sms lístky? Dopravný podnik varuje a hrozí pokutou

Zneužívaniu platných sms lístkov na MHD by mal byť koniec. Ak vás revízor s takýmto lístkom chytí, nevyhnete sa pokute.

Ilustračný obrázok k článku Cestujete na falošné sms lístky? Dopravný podnik varuje a hrozí pokutou
7
Galéria

Internet je studnicou nápadov a dobrých rád, ale aj úložiskom návodov na podvody rôzneho druhu. Jedným z týchto „dobrých“ tipov je napríklad zdieľanie sms cestovných lístkov od cestujúcich.

Dobrý úmysel?

Cestujúci kópie platných lístkov zakúpených cez sms zverejňujú na sociálnej sieti s úmyslom „pomôcť“ ďalším cestujúcim. Tí kópie sms lístkov, resp. zostávajúci čas lístka, vďaka mobilnej aplikácii na to určenej, ďalej využívajú na cestovanie bratislavskou MHD.

Kým niektorí zverejňujú kópie sms lístkov s dobrým úmyslom, iní upozorňujú na nečestné a podvodné správanie. „Ja si myslím, že kupovať si lístky poctivo je normálne. Jazdím autobusom a musím si kupovať električenku, moja žena si musí kupovať električenku a tak isto moje dieťa. Vôbec to neriešim, je to tak a vybavené,“ napísal v diskusii na sociálnej sieti k lístkom Vlado.

„Keď mi zákazník v obchode podá blok o zaplatení rožkov, môžem ísť s jeho zaplateným blokom na ďalšie rožky? A potom vyzerá všetko tak, ako vyzerá,“ zapojil sa do diskusie Marek. Michal je ale iného názoru: „Jednoducho sme ľudia, ktorí si budú vždy hľadať cestu, ako si uľahčiť život alebo ako niekde ušetriť. Vždy sa nájdu nejaké spôsoby ako ušetriť.“

Za podvod pokuta

Ak vám doteraz cestovanie s falošným sms cestovným lístkom prešlo, odteraz to tak byť nemusí. Dopravný podnik už o forme „pomáhania si“ medzi cestujúcimi na sociálnej sieti vie.

„Revízori sa s takýmito prípadmi stretávajú, avšak Dopravný podnik Bratislava disponuje technickými možnosťami, ktoré dokážu odhaliť falošné, či skopírované sms cestovné lístky,“ vysvetlila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava, a.s. Adriana Volfová. Akým spôsobom je to možné, neprezradila.

Ak revízor dokáže, že cestujete na neplatný cestovný lístok, nevyhnete sa pokute za kopírovanie. Pokutu vo výške 50 eur a 70 centov, čo je výška základného cestovného, môžete uhradiť na mieste alebo do 10 kalendárnych dní. Od 11 kalendárneho dňa je výška pokuty 70 eur a 70 centov.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM