Regióny Rôzne Zo Slovenska

Cez víkend budú dobrovoľníci v Bratislave odchytávať túlavé mačky

Pôjde o štvrtú akciu takéhoto druhu, počas prvých troch sa podarilo odchytiť vyše 320 mačiek.

Ilustračný obrázok k článku Cez víkend budú dobrovoľníci v Bratislave odchytávať túlavé mačky
5
Galéria
Zdroj: TASR

Počas nadchádzajúceho víkendu budú dobrovoľníci v hlavnom meste opäť odchytávať túlavé mačky na kastráciu a ošetrenie. Od štvrtka (14. 9.) by preto ľudia nemali pouličné mačky v Bratislave kŕmiť. Pôjde o štvrtú akciu takéhoto druhu, počas prvých troch sa podarilo odchytiť vyše 320 mačiek. Jesenná akcia má byť doteraz najdôležitejšou, keďže má predísť narodeniu jesenných mačiat, ktoré majú minimálnu šancu na prežitie.

Dobrovoľníci v uliciach

„Kastračná akcia sa opäť bude konať vo všetkých mestských častiach Bratislavy, ktoré nám ľudia nahlásili prostredníctvom internetového formulára. V uliciach bude približne 20 dobrovoľníkov a pevne veríme, že sa nám podarí dosiahnuť doteraz najvyššie číslo odchytených jedincov,“ hovorí Simona Vitanová, ktorá sa podieľa na organizácii akcie.

Odchyty a kastrácie prebiehajú podľa jej slov celoročne, nielen počas vyhradených víkendov. „V priebehu posledného roka a pol sme takto pomohli vyše 500 mačkám,“ doplnila.

Nadchádzajúcu kastračnú akciu budú dobrovoľníci financovať z peňazí od hlavného mesta. Projekt „Žijú s nami“ vyhral Občiansky rozpočet na rok 2017 v rámci životného prostredia a na aktivity tak mesto prispelo sumou 12.500 eur. Finančnú stránku zastrešuje občianske združenie SAOZ cez transparentný účet, každý si tak vie pozrieť, ako sa finančné prostriedky využijú.

Problémy s mačkami

V hlavnom meste je situácia s túlavými mačkami podľa dobrovoľníkov alarmujúca. „Nielenže sú premnožené, v meste chýba útulok pre nájdené zranené mačky a malé mačatá, ktoré majú na ulici nízku šancu prežiť. Kastrácie sú preto najhumánnejším spôsobom, ako tento problém riešiť,“ uviedla Lenka Učníková, ďalšia z organizátoriek.

Napriek tomu sa dobrovoľníci počas odchytov stretávajú aj s nepríjemnosťami. „Tzv. kŕmiči schválne mačky odháňajú od klietok alebo ich prekŕmia a naše návnady nie sú účinné. Takisto sme sa neraz stretli s vyhrážkami, agresivitou od tých, ktorým mačky vyslovene prekážajú. Neuvedomujú si, že sa snažíme situáciu premnoženia riešiť,“ zhrnula.

Pouličné mačky často nie sú obľúbené medzi ľuďmi, ale sú veľmi užitočné, pretože fungujú ako najúčinnejšia deratizácia. Mačka uloví denne aj 20 myší a dospelá mačka nemá problém ani s potkanmi, na ktorých sú jedy a iné nástrahy často neúčinné. S ich odchytmi plánujú dobrovoľníci pokračovať opäť na začiatku jari. Radi by budúci rok nadviazali spoluprácu s jednotlivými mestskými časťami, ktoré sú tejto iniciatíve naklonené, ako napríklad Petržalka či Rača.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM