Monika Földešiová Hokej

Chára zasial v tíme semienko rovnosti

Zdeno Chára priviedol ako kapitán Boston Bruins k zisku Stanleyho pohára, na konte má striebro z MS 2000 a na medailu siahal aj na zimnej olympiáde vo Vancouveri, taktiež je držiteľom slávnej Norrisovej trofeje. Po príchode do slovenskej šatne na MS

Slovenskí hokejisti tak po štyroch neúrodných rokoch konečne „dorástli“ do štvrťfinále svetového šampionátu. Pod vedením skúseného trénera Vladimíra Vůjteka si zároveň vybojovali aj priamy postup na ZOH 2014 v Soči.

„Splnili sme naše hlavné ciele, takže sa veľmi tešíme,“ vyhlásil kapitán tímu Chára. Dodal však, že tým sa ich snaha zďaleka nekončí a vo štvrtkovom štvrťfinále proti Kanade pôjdu opäť za víťazstvom. //„Ciele treba posúvať stále ďalej a ďalej. Verím, že proti Kanade podáme veľmi dobrý výkon a všetko je možné. Bude to ťažký zápas, ale nemáme čo stratiť,“ //pokračoval.

Jeden z najskúsenejších hráčov v tíme je presvedčený, že základom doterajších úspechov na MS v Helsinkách je vynikajúca atmosféra medzi hráčmi a silný tímový duch. Priznal však, že keď prvýkrát vstúpil do kabín, cítil od mladších hráčov prílišný rešpekt. „Určite tam bol, ale nechcel som, aby sa ku mne správali nejako bojazlivo alebo zakríknuto. Preto som hneď na začiatku povedal, že sme si tu všetci rovní bez ohľadu na to, kto a čo dosiahol a že musíme hrať ako jeden tím. Teraz je to už oveľa viac uvoľnené,“ povedal. Ďalej zdôraznil, že najdôležitejšie bolo dať hneď na začiatku všetkým hráčom pocit rovnocennosti. „V kabíne treba rýchlo zasadiť to semienko, že nikto nie je nadradený. Prvoradé je, aby sme boli kolektív mimo ľadu a keď sa to podarí, tak sa dá dosiahnuť všetko aj na ňom.“

Mladším kolegom však vždy rád pomôže a rozumy rozdával aj v rozhodujúcom skupinovom zápase proti Francúzsku. „Veľmi rád sa podelím o rady a skúsenosti, ktoré mám. Tak to bolo aj v utorňajšom zápase. Som len rád, keď môžem pomôcť. Máme veľmi mladý tím a aj keď chalani idú na maximum, niekedy je treba ich trochu usmerniť,“ dodal.

zdroj, foto: tasr

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM