Webnoviny - Svet

Chárov Boston je vo finále Stanleyho pohára

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP BOSTON 28. mája (WEBNOVINY) – Hokejisti Bostonu postúpili prvýkrát po 21 rokoch do finále Stanleyho pohára. V rozhodujúcom siedmom stretnutí o víťaza Východnej konferencie zvíťazil tím okolo kapitána Zdena Cháru na domácom ľade nad Tampou Bay 1:0, keď o účasti v bojoch o Stanleyho pohár proti Vancouveru rozhodol v 53. min Nathan Horton. Zdeno Chára strávil na ľade najviac zo všetkých hráčov (26:44 min), tentoraz v zápase myslel najmä na defenzívu a nedostal sa k ani jednému ohrozeniu súperovej bránky. V domácom drese žiaril brankár Tim Thomas, ktorý mal 24 úspešných zákrokov a vychytal druhý shutout v sérii. Boston naposledy hral o Stanleyho pohár v roku 1990 proti Edmontonu. Tohtoročnú finálovú sériu začne v stredu vo Vancouveri. „Obaja finalisti tvrdo pracovali na tom, aby sa dostali do tejto fázy sezóny. Pre každého z nás to bol tvrdý boj. Od prvého dňa kempu sme vytvárali toto mužstvo, navzájom si dôverujeme. Proti Tampe sme museli odohrať siedmy duel a pravdepodobne sme v ňom predviedli náš najlepší hokej v play-off,“ povedal pre nhl.com Mark Recchi, ktorý má na dosah tretí Stanleyho pohár v kariére po dvoch triumfoch s Pittsburghom v rokoch 1991 a 1992. "Od začiatku sezóny vieme, že máme istý dlh. Chlapci sú cez celé play-off veľmi nabudení,“ skonštatoval Zdeno Chára narážajúc na vlaňajšie vyradenie z play-off v 2. kole proti Philadelphii, keď Boston vyhrával už 3:0 na zápasy.

Od úvodu stretnutia sa bojovalo o každý kúsok ľadu

Brankári Tim Thomas z Bruins a predovšetkým Dwayne Roloson z Tampy chytali spoľahlivo a útočné výpady oboch tímov s prehľadom likvidovali. Väčšie šance si vytvorili hráči Bostonu, ktorí boli smerom dopredu aktívnejší.Horton v tohtoročnom play-off rozhodol siedmy zápas už druhýkrát, čo sa mu v rámci jednej vyraďovacej časti podarilo ako prvému hráčovi v histórii. Letná posila Bostonu, ktorá až doteraz v play-off nehrala, rozhodla v prvom kole zápas číslo sedem s Montrealom dokonca v predĺžení. Ak Horton strelil v play-off gól, Boston ešte neprehral. Pre Bruins bol jeho piatkový zásah v poradí 21. v sérii s Tampou, rovnaký počet gólov dosiahli aj hráči Lightning. „Len veľmi ťažko sa opisujú pocity po strelení dnešného gólu i po skončení zápasu. Je to niečo neuveriteľné,“ tešil sa Horton. Rozhodla situácia z 53. min, keď po rýchlom prechode do útoku poslal David Krejčí zľava presnú prihrávku pred bránku, kde Hortonovi stačilo už len položiť hokejku na ľad a usmerniť puk do siete. Štyridsaťjedenročný Roloson sa už nestačil presunúť a zaznamenal prvú prehru v ôsmom zápase číslo sedem v play-off v kariére. „Náš tím podal skvelý výkon. Myslím, že toto bol jeden z našich najlepších zápasov. V hre som nenašiel žiadnu veľkú chybu. Mali sme energiu, hrali sme s istotou. Už skôr sme si vypracovali množstvo šancí, ale ich brankár chytal extrémne dobre a držal ich v zápase,“ povedal tréner Bostonu Claude Julien.

VIDEO: Boston Bruins – Tampa Bay Lightning 1:0

Hráči Tampy Bay boli po záverečnej siréne veľmi smutní

Tím Lightning prvýkrát v histórii prehral rozhodujúci siedmy duel. Tampa Bay hrala v play-off premiérovo od roku 2007. „Začínali sme sezónu s obmenenou hráčskou zostavou, realizačným tímom i vedením klubu. Veľmi rýchlo sme však vytvorili skutočné družstvo, všetci sme sa spojili. To bol najpodstatnejší rozdiel v porovnaní s minulosťou. Na našich hráčov môžeme byť hrdí, na ľade odviedli skvelú prácu,“ povedal tréner Guy Boucher.

Zaujímavosťou piatkového súboja bolo, že rozhodcovia v ňom nevylúčili ani jedného hráča. Aj keď sa hralo tvrdo, hráči svoje emócie kontrolovali a vyhýbali sa zbytočnému oslabeniu svojho tímu. „Toto sa mi na rozhodcoch veľmi páčilo. Nechali rozhodnúť samotných hráčov,“ povedal pre nhl.com Julien.

Boston Bruins môže získať šiesty Stanleyho pohár

Bruins, ktorí patria k tímom tzv. Original Six a v roku 1924 sa stal prvým americkým tímom v NHL, čakajú na na svoj šiesty Stanleyho pohár od roku 1972, keď tím okolo Bobbyho Orra a Phila Esposita zdolal v šiestich dueloch New York Rangers a vybojoval druhú trofej za tri roky. Boston potom v rokoch 1974, 1977, 1978, 1988 a 1990 hral vo finále, ale na Stanleyho pohár si nesiahol. „Sme štyri víťazné zápasy od triumfu. Vieme, čo je v stávke. Poznáme nášho súpera. Vancouver má skvelý tím, ktorý dominoval v lige počas celej sezóny. Ak chceme mať šancu, musíme hrať ako dnes proti Tampe,“ dodal pre nhl.com Julien.

Výsledok siedmeho zápasu finále Východnej konferencie NHL (hralo sa na štyri víťazstvá):

Boston Bruins – Tampa Bay Lightning 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) – výsledok série: 4:3, Boston postúpil do finále Stanleyho pohára

Gól: 53. Horton (Krejčí, Ference) Vylúčení: 0:0 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, Strely na bránku: 38:24, brankári: T. Thomas – Roloson, Diváci: 17 565

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM