Rôzne

Chladnejšie počasie uľavilo alergikom: Sezóna sa však pre nich ešte nekončí

Hoci sa alergikom počas uplynulých dvoch chladných týždňov, ktoré priniesli i daždivé dni, uľavilo, ich ťažkosti sa môžu trochu zintenzívniť.

Ilustračný obrázok k článku Chladnejšie počasie uľavilo alergikom: Sezóna sa však pre nich ešte nekončí
Zdroj: TASR

Podľa prognózy odborníkov na najbližšie obdobie bude výskyt peľu v ovzduší naďalej ovplyvňovaný nočným ochladením a miernym oteplením, ako aj lokálnou zrážkovou činnosťou.

„Hladiny peľu v ovzduší môžu zaznamenať nárast, ale nepredpokladá sa, že by dosiahli alergologicky významné koncentrácie,“ konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

Na celom území Slovenska odborníci zaznamenali len veľmi nízke denné koncentrácie peľu v ovzduší. Peľ ambrózie, ktorý ešte nedávno dosahoval veľmi vysoké koncentrácie, sa v uplynulých dňoch vyskytoval už len ojedinele.

„Podľa údajov monitorovacích staníc v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Trnave, v Žiline a Košiciach sa koncentrácie peľu ambrózie, ktorá je najsilnejším alergénom pre toto obdobie, pohybovali len na úrovni štyri peľové zrná v metri kubickom vzduchu. Takú pozitívnu správu však alergikom nemôžeme priniesť v prípade výskytu spór (plesní) húb. Ich denné koncentrácie, najmä rodov Cladospórium a Alternária, síce poklesli, ale naďalej sa udržiavajú vo veľmi vysokých hladinách,“ priblížila Lafférsová.

Podľa nej peľová sezóna paliny a ambrózie je pomaly v závere, je tu však ešte invázna rastlina – zlatobyľ.

„Nakoľko ide o rastlinu hmyzom opelivú, nemá až takú vysokú produkciu peľu ako ambrózia, preto alergikom môže spôsobovať problémy najviac pri pohybe v blízkosti jej porastov. Tam je koncentrácia jej peľu mnohonásobne vyššia,“ dodala Lafférsová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM