Lucia Lauková Správy

Chorvátska prezidentka pozýva Slovákov na dovolenku: Tvrdí, že krajina je bezpečná

Prezidentka obľúbenej dovolenkovej destinácie Slovákov vyhlásila, že Chorvátsko je bezpečná krajina. Reagovala na nedávne vyhlásenia extrémistickej organizácie Islamský štát.

Ilustračný obrázok k článku Chorvátska prezidentka pozýva Slovákov na dovolenku: Tvrdí, že krajina je bezpečná
Zdroj: TASR

Chorvátsko je bezpečná krajina, jeho orgány spolupracujú s orgánmi okolitých krajín na úrovni celej EÚ, v transatlantických štruktúrach, aj s orgánmi v islamských krajinách. Na tlačovej konferencii v Záhrebe to uviedla chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová.

Povedala to na margo nedávneho vyhlásenia extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa vyhrážala útokmi na Balkáne.

Hrozby nepodceňujú

„Ani jedna takáto hrozba sa, samozrejme, nesmie podceniť. Práve preto, všetky tieto orgány pracujú neustále, aby zaistili bezpečnosť všetkých turistov v Chorvátsku,“ zdôraznila Kitarovičová.

Slováci sú vítaní

Zároveň pozvala Slovákov na dovolenku do Chorvátska. „Pozývam všetkých Slovákov, aby navštívili Chorvátsko, aby sa tu naozaj cítili ako doma. Naše jazyky sú si blízke a myslím si, že si veľmi dobre navzájom rozumieme. Určite sa tu dobre cíťte, ste tu vítaní,“ vyhlásila prezidentka.

Vyhrážky IS

IS sa vyhráža teroristickými útokmi pre zločiny, spáchané na moslimskom obyvateľstve počas občianskej vojny v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch. Srbi majú byť terčom útoku pre masaker v Srebrenici a Chorváti preto, že sú neveriaci. „Nezabudli sme na Balkán…a nechceme na neho zabudnúť. Len sme boli trochu zaneprázdnení…,“ uviedli džihádisti vo svojom propagandistickom časopise Rymiah, ktorý je určený čitateľom balkánskeho regiónu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM