Rôzne

Chorvátsko nie je len pre boháčov: Čoraz viac Slovákov si tam kupuje byty

Počet Slovákov kupujúcich si nehnuteľnosť v Chorvátsku v poslednom období rastie. A nejde len o bohatých. Ceny sú porovnateľné s našimi.

Ilustračný obrázok k článku Chorvátsko nie je len pre boháčov: Čoraz viac Slovákov si tam kupuje byty
Zdroj: TASR

Záujem o nehnuteľnosti, ktoré si kupujú Slováci, potvrdzujú realitné kancelárie. K čoraz väčšej atraktívnosti Chorvátska prispieva aj skutočnosť, že Turecko, Egypt a ďalšie severoafrické štáty už nie sú medzi turistami také obľúbené.

Záujem o kúpu nehnuteľnosti v zahraničí zo strany slovenských klientov podľa spoločnosti Rellox kontinuálne stúpa od roku 2004 každý rok o približne 10 percent.

Dobré ceny

Chorvátsko je podľa manažéra predaja spoločnosti Petra Forgácsa obľúbenou voľbou pre rozumné ceny nehnuteľností, ako aj z dôvodu blízkosti a ľahkej dostupnosti autom.

"Chorvátsko je momentálne zaujímavé aj vďaka tomu, že tam ceny realít v posledných rokoch mierne klesli a tiež vzhľadom na rastúci záujem turistov o rekreáciu na pobreží Jadranu. Presúvajú sa tam totiž turisti, ktorí predtým cestovali do severnej Afriky a Turecka,“ uviedol Forgács s tým, že to už vplýva na rast cien nehnuteľností na Jadrane.

Čítajte aj: Zákazy a obmedzenia na plážach: Turisti, pozor na to, kde ísť v plavkách

Drvivá väčšina Slovákov má podľa Forgácsa záujem iba o sezónne užívanie nehnuteľnosti, celoročné užívanie je výnimkou. "Typickým klientom je podnikateľ stredného veku, ktorý má dostatok finančných zdrojov a hľadá možnosť výhodne investovať voľné financie, zároveň s možnosťou vlastnej rekreácie v kupovanej nehnuteľnosti,“ opísal.

Stredná trieda

Stúpajúci počet kupcov chorvátskych nehnuteľností zo Slovenska potvrdzuje aj Ante Nevistic z realitnej kancelárie Adriatica. O nehnuteľnosti v Chorvátsku sa podľa neho zaujímajú rôzne skupiny Slovákov. „

"Bohatí ľudia si kupujú stavebné pozemky a stavajú na nich pekné vily. Ľudia patriaci k strednej triede si kupujú byty s minimálne dvoma spálňami do 150-tisíc eur. Tí, ktorých by sme mohli nazvať ‚robotníckou triedou‘, si kupujú staré kamenné domy, ruiny na rekonštrukciu do 80-tisíc eur,“ priblížil Nevistic.

Čítajte aj: Dom, alebo byt? Vytúžené bývanie mimo mesta je teraz lacnejšie

Ako dodal, väčšina Slovákov sa obzerá po nehnuteľnostiach v Dalmácii – časti pobrežia, ktorá sa tiahne od Zadaru po Dubrovník.

Nevistic zároveň poukázal na to, že chorvátske banky začali ponúkať cudzincom pomerne férové úvery. Pred dvoma rokmi tam bolo podľa neho pre Slováka takmer nemožné získať pôžičku. Zmenilo sa to vďaka tomu, že Chorvátsko prijalo právne predpisy Európskej únie.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM