Svet

Chorvátsko: Plavky na prechádzku do mesta nestačia. Hrozí vám mastná pokuta

Plavky patria iba na pláž. Ak sa takto naľahko vyberiete do centra niektorých chorvátskych miest, môžete dostať vysokú pokutu.

Ilustračný obrázok k článku Chorvátsko: Plavky na prechádzku do mesta nestačia. Hrozí vám mastná pokuta
Zdroj: TASR

Samosprávy v Chorvátsku boli nútené zareagovať na správanie sa zahraničných návštevníkov, ktoré nie je vždy v súlade s miestnymi zvykmi a tradíciami. Najnovšie obmedzili pohyb turistov v plavkách na verejných priestranstvách mesta Split s výnimkou pláží a miest, ktoré sú určené na kúpanie a slnenie.

„Za nedodržanie tohto zákazu skutočne hrozí pokuta od 500 do 1000 kún, čo je približne 66 až 133 eur," vysvetlil hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Dodržiavajte miestne zvyklosti

Split nie je jediné miesto, kde môžete schytať mastnú pokutu. Platí to aj o Dubrovníku, kde vám odľahčia peňaženku až o 333 euro. No aj na iných miestach v Chorvátsku si musíte dávať pozor. Najmä v historických centrách miest.

PREČÍTAJTE SI AJ: Legendy o Ježišovi: Bol Kristus ženatý a ako to, že chodil po vode?

Ministerstvo odporúča naštudovať si a dodržiavať miestne zvyklosti. Môžu byť iné, ako sme zvyknutí. „Vedenie mesta Split iba reagovalo na množiace sa prípady, keď turisti chodili po meste odhalení. Dokonca nahí skákali z mestského móla do mora pod vplyvom alkoholu a iných návykových látok,“ dodal s tým, že slovenskí turisti medzi nimi neboli.

Máte v Chorvátsku problém?

Aj tento rok budú až do konca prázdnin pôsobiť v Chorvátsku Slovenské policajné orgány. Stretnete ich v letoviskách Trogir, Split, Podgora, Tučepi, Brela, Makarska, Baška voda, Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Moščenička a Draga

V prípade núdze alebo pomoci bude k dispozícii policajná stanica Trogir na telefónnom čísle +385 99 7201 001 a policajné riaditeľstvo Crikvenica na +385 99 7201 002. Pomôcť vám môže vysunuté pracovisko veľvyslanectva v Zadare. Slovenskí občania ho v prípade potreby môžu kontaktovať na čísle +385 99 851 9606.

PREČÍTAJTE SI AJ: Pozor na to, čo kupujeme! Na pultoch sa objavila pätica škodlivých výrobkov

Chorvátsko
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM