Správy Rôzne

Chrípková epidémia na Slovensku pretrváva: Chorých postupne začína ubúdať

Chrípková epidémia na Slovensku stále pretrváva, počet chorých však už klesá. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ilustračný obrázok k článku Chrípková epidémia na Slovensku pretrváva: Chorých postupne začína ubúdať
Zdroj: TASR

Svoje brány zavrelo tento týždeň 40 škôl. Počas týždňa nahlásili lekári 10 116 ľudí chorých na chrípku, v porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť klesla o takmer 50 percent. Lekári však celkovo nahlásili 67 559 akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky, chorobnosť v tomto prípade klesla o 43,2 percenta.

„Od začiatku chrípkovej sezóny 2017/2018 lekári zaznamenali 37 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), v siedmich prípadoch sa ochorenie skončilo úmrtím,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ SR.

Účinnou ochranou proti chrípke je očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne.

Odporúčajú ho najmä chronicky chorým, starším ľuďom, tým s oslabenou imunitou či zdravotníckym pracovníkom.

Treba však dbať aj iné preventívne opatrenia. ÚVZ radí poriadne vetrať a umývať si ruky. Dôležité je tiež primerane sa obliekať či vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Účinne a často vetrať treba najmä v škôlkach, školách a na pracoviskách. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu.

Ľuďom môže pomôcť aj dostatok odpočinku či správna výživa s množstvom ovocia, zeleniny a tekutín. Niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny. Pri kýchaní treba používať papierové vreckovky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM