Lucia Lauková Správy

Chrípková epidémia stále nepovedala posledné slovo: TIPY ako znížiť riziko nákazy

Tisíce chorých a stovky zatvorených škôl. Medzi ľuďmi koluje chrípka, ktorá v roku 2009 spôsobila pandémiu chrípky na celom svete.

Ilustračný obrázok k článku Chrípková epidémia stále nepovedala posledné slovo: TIPY ako znížiť riziko nákazy
Zdroj: TASR

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZSR) je chrípka typu A/H1pdm09 spôsobená vírusom, ktorý koluje v populácii ako bežná sezónna chrípka. „V minulosti sa nazývala pandemická/pra­sacia, pretože v roku 2009 spôsobila pandémiu chrípky na celom svete a bola novým typom vírusu- dnes už však existuje efektívne očkovanie proti nej,“ uvádza stránka uvzsr.sk.

Očkovanie ako prevencia

Najúčinnejšou prevenciou podľa hygienikov je očkovanie. „Očkovať sa možno aj v čase zvýšenej aktivity chrípky, existuje tu však riziko, že očkovaná osoba môže ochorieť skôr, ako si stihne vytvoriť dostatočné množstvo ochranných protilátok. Ochranné protilátky si organizmus vytvára postupne, približne v priebehu 10 až 14 dní po očkovaní,“ píše Úrad verejného zdravotníctva.

Používané vakcíny

Slovenskí pacienti boli podľa ÚVZSR očkovaní vakcínou, ktorá obsahuje antigén bývalého pandemického vírusu. „Od začiatku chrípkovej sezóny 2017/2018 bolo laboratórne potvrdených 22 prípadov chrípky typu A/H1pdm09. V 7. kalendárnom týždni 2018 sa tento vírus potvrdil v 4 vzorkách,“ dodáva Úrad verejného zdravotníctva.

Preventívne opatrenia

Ako znížiť riziko nákazy chrípkou radí, Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky. V súvislosti s preventívnymi opatreniami pripomína, vyhýbanie sa kontaktu s chorými osobami, obmedzenie návštev priestorov s vysokou koncentráciou ľudí (divadlá, kiná, hromadné akcie a pod.), časté a účinne vetranie (doma, na školách, pracoviskách), dodržiavanie pravidiel zdravého životného štýlu: konzumácia pestrej stravy s dostatkom zeleniny a ovocia, pobyt na čerstvom vzduchu v primeranom oblečení, otužovanie, dostatok spánku a odpočinku.

Umývanie rúk

Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí, podľa hygienika, dodržiavanie zásad osobnej hygieny. Ruky by ste si mali byť po každom kýchnutí, kašľaní a vyfúkaní nosa.

Stále platí, že chrípku treba vyliečiť doma a nechodiť medzi ľudí a ďalej šíriť nákazu. Hygienici odporúčajú aj hygienické rúško v prípade návštevy lekára.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM