Eliška Šándorová Svet Rôzne

Christian Dior: Muž, ktorý hľadal vôňu lásky, sa celý život radil s vešticou

Zažil týranie v pivnici a hoci celý život miloval mužov, boli to ženy, ktoré mu priniesli svetovú slávu. Christian Dior má cveng aj 59 rokov po smrti.

Ilustračný obrázok k článku Christian Dior: Muž, ktorý hľadal vôňu lásky, sa celý život radil s vešticou
Zdroj: Dnes24.sk

Jeho meno je symbolom luxusu, elegancie, vôní a módnej noblesy. Možno by bol z neho dobrý diplomat, za ktorého vyštudoval. Po škole sa začal živiť ako galerista. Osud, resp. doslova veštecké karty, mu zamiešal karty módnym smerom.

Čo hovoria hviezdy

Francúz Christian Dior sa narodil v Normandii v roku 1905 do rodiny bohatého obchodníka s hnojivami. Malý Christian zdedil vášeň ku kvetom po svojej matke. Aj preto v roku 1947 jeho prvá kolekcia dostala meno Corolle, inšpirovaná korunkami kvetín. Práve tie ho neskôr podnietili i k výrobe parfémov.

Prvú skúsenosť s vešticou mal ako trinásťročný. Predpovedala mu chudobu a neskôr finančný úspech, ktorý mu prinesú ženy. Keďže mu táto, pre jeho okolie bizarná a nezmyselná veštba vyšla, odvtedy všetky svoje životné rozhodnutia podriadil veštici.

Jedna z jeho najobľúbenejších bola madame Delahaye, ktorá mu poradila, aby prijal kontrakt u textilného magnáta Marcela Boussaca, s ktorým v roku 1946 založil v Paríži svoj prvý módny dom.

New Look

Dior je predovšetkým známy pre svoj „New Look“, ktorý uviedol v roku 1947. Novým vzhľadom nazvala kolekciu módna editorka časopisu Harper´s Bazaar Carmel.

Vo svojich módnych kreáciách zdôrazňoval Dior ženskosť. Šaty mali úzke ramená, zúžený pás, zdôraznené prsia a dlhú, širokú sukňu.

New Look znamenal revolúciu v dámskom odievaní a opäť urobil z Paríža centrum svetovej módy. Značka Christian Dior sa stala synonymom pre klasickú eleganciu, zdôrazňujúcu ženskosť a krásu. V roku 1953 sa u Diora zamestnal mladý Francúz Yves Saint Laurent ako jeho asistent.

Zdroj: biography.com

Ženy novú módu milovali, kritici moralizovali. Britská vláda ju dokonca ženám zakázala, ale návrhár šiel na to diplomaticky – v tomto sa mu jeho štúdium osvedčilo.

Vytvoril špeciálnu módnu prehliadku pre anglickú kráľovnú, princeznú Margaret a ženy z kráľovskej rodiny na francúzskej ambasáde. Obchodná rada rezignovala vyhlásením, že nebude ženám diktovať dĺžku sukní!

Muži a týranie

Diorov život bol poznačený hektickým životným štýlom, neustálymi hádkami a konfliktmi s jeho rodinou pre jeho homosexualitu. Zlé vzťahy mal najmä so svojím bratom Raymondom, ktorý ho už v detstve tyranizoval zatváraním do tmavej pivnice. Christian mal v obľube svoju neter, Raymondovu dcéru – Françoise.

Svet vôní

Diorovým prianím bolo vytvoriť vôňu, ktorá by voňala láskou. Inšpiráciou sa mu stala jeho sestra, ktorá za Diorom prišla do novootvoreného sálonu a vtedy Mitzha Bricard vykríkol: „Pozrite, tam prichádza Miss Dior! Miss Dior! Tak sa bude volať prvý parfum!“

Zdroj: wikipedia.org

Ďalšou vôňou, v poradí druhou, bola vôňa Diorama, ktorá vznikla o dva roky neskôr a pre značku Dior ju vytvoril Edmond Roudnitska. Prevrat vo svete vôní nastal v roku 1953, keď Roudnitska vytvoril pre Diora opäť novú vôňu – Eau de Cologne Fraîche, ktorá bola prvá unisex vôňa v dejinách.

Dior miloval nielen mužov, ale aj jedlo. Historky vravia, že holdoval najmä fois-gras, mastnej pečienke, ktorú jedol na kilá. Keďže mal mladého milenca, chcel sa v 52 rokoch udržať vo forme a namieril si to do toskánskych kúpeľov na odtučňovačku. Vešticu neposlúchol, vravela mu, že z kúpeľov sa nevráti.

Oficiálna príčina úmrtia znie, že pred polnocou prišlo Diorovi zle, dostal ťažký infarkt a porážku. Kým prišiel hotelový lekár, bolo neskoro. Klebety však nepustia. Barón de Rédé vo svojich memoároch spomenul, že Dior údajne dostal infarkt počas sexu s dvoma mladíkmi.

Módneho magnáta by potešila jedna vec: Na jeho pohreb prišlo sedemtisíc ľudí a kvetov bolo tak veľa, že módny dom Dior dostal povolenie vystaviť ich na námestí okolo Víťazného oblúka.

Po Diorovej smrti 24. októbra 1957 sa Yves Saint Laurent stal umeleckým riaditeľom jeho módneho domu a zachránil ho pred krachom. Dodnes je značka svetovým impériom módy.

Christian Dior
17
Galéria
Zdroj: wikipedia.org
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM