Anton Hrachovský Zo Slovenska

Chystá sa mimoriadna schôdza: Fico hovorí o kýbľoch špiny

Mimoriadna schôdza k odmene pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána bude len o "kýbľoch" špiny. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico s tým, že opozícia bude robiť len divadlo.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa mimoriadna schôdza: Fico hovorí o kýbľoch špiny
Zdroj: TASR

V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s tým, že opozícia bude robiť len divadlo. „Nemám chuť ísť do Národnej rady a počúvať, čo tam opozícia bude stvárať. Nech to ide do výborov,“ odporučil. Na otázku, či koalícia schôdzu nezahlasovaním za jej program zablokuje, však Fico zatiaľ odpovedať nevedel. „Ešte sme o tom nehovorili. Spomeňte si, koľko schôdzí zablokovali nám, keď sme boli v opozícii. Nevylučujem však, že zahlasujeme za program, ale nebudeme sa zúčastňovať rokovania,“ povedal s tým, že je potrebné začať diskusiu o zmene systému odmien za právne služby pre štát.

Fico problém s odmenou nevidí

Predstavitelia opozície už skôr avizovali, že ak im vládne strany mimoriadnu schôdzu k odmene pre Bžána zablokujú, pristúpia k odvolávaniu ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD). Vtedy sa totiž program schôdze neschvaľuje. Premiér však nechápe, za čo ho chce opozícia odvolávať.

„Ideme ho odvolávať za odmenu? Za to čo všetko urobil? Zachránil a dostal do vlastníctva štátu najcennejšiu vodnú elektráreň, akú tu máme,“ zdôraznil Fico s dôvetkom, že tento súdny spor bol obrovským víťazstvom.

„Najsprávnejšie by do budúcna bolo, aby sa vždy pri veľkých sporoch urobila s právnikmi ad hoc zmluva,“ odporučil slovenský premiér.

Žiadny spor s prezidentom

Na margo vzťahov s prezidentom Andrejom Kiskom Fico zopakoval, že neexistuje žiaden spor. „Nechápem, prečo ho chce niekto za každú cenu vyrobiť. Záleží mi na veľmi dobrých vzťahoch medzi ústavnými činiteľmi. Počas volebnej noci som víťazovi prezidentských volieb ponúkol spoluprácu a takto som sa správal. Ak má niekto problém, nech si ho vyrieši. Ja potrebujem koncentrovaného prezidenta a koncentrovaného predsedu NR SR,“ odkázal s tým, že chce, aby sa ústavní činitelia sústredili, lebo situácia v Európe nie je jednoduchá. „Je potrebné, aby si traja ústavní činitelia vedeli sadnúť a rozprávať sa,“ myslí si Fico.

Blaha chce Kiskovu hlavu

Kisku však na odstúpenie vyzval poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha. „Každý ústavný činiteľ môže mať svoj pohľad na svet. Je fakt, že sú pri prezidentovi nejaké podozrenia, ale to si musí vyriešiť on. Neberte právo poslancom sa vyjadrovať, ale ja v žiadnom spore s prezidentom nechcem byť,“ uistil.

To, že Kiska vetoval zákon umožňujúci premiérovi a šéfovi parlamentu udeľovať štátne ceny, Fico neberie osobne. „Je to ústavné právo prezidenta, zákony vetoval veľakrát. Robili to aj prezidenti predtým,“ pripomenul. Koalícia následne Kiskovo veto prelomila.

Historicky najnižší deficit

Fico sa nevyhol ani otázke štátneho rozpočtu. To, že má byť napriek skorším plánom vyrovnaný až v roku 2020, ako problém nevidí. „Krajina je na tom ekonomicky veľmi dobre. Ponúkame historicky najnižší deficit od roku 1993 a sme pripravení dať vyrovnaný rozpočet v roku 2020. Klesá nám aj verejný dlh,“ zdôraznil. .
Predseda vlády je veľmi rád, že na jednej strane minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) robí všetko preto, aby boli verejné financie konsolidované. „Na druhej strane nemôžeme všetko obetovať len vyrovnanému rozpočtu. Musíme tým ľuďom niečo dať, preto prichádza ďalší sociálny balík,“ avizoval.

V diskusii spomenul napr. príplatky za prácu v noci a cez víkendy. „My chceme rovnováhu. Nikto neprichádza s niečím, čo by bolo likvidačné. Musíme hľadieť na podnikateľov, ale aj na zamestnancov. Som sociálny demokrat, toto je moja politika,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM