Peter Klimant Regióny

Chystá sa nová turistická atrakcia: Pôvodnú drevenicu chcú preniesť priamo pod Poľanu!

Vskutku atraktívny nápad. Pôvodnú hriňovskú drevenicu chcú rozobrať, previesť na úpätie kopca priamo pod Poľanu a tom opäť postaviť!

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa nová turistická atrakcia: Pôvodnú drevenicu chcú preniesť priamo pod Poľanu!
Zdroj: TASR

K turistickej útulni pod hriňovským kopcom Javorinka, ktorú na jar a v lete prerobili tamojší dobrovoľníci zo starej pastierskej koliby, pribudne možno na budúci rok pôvodná hriňovská drevenica. Mesto ju chce po dohode s majiteľmi preniesť z niekoľko kilometrov vzdialenej osady bližšie pod vrchol Poľany.

„Chceme, aby sa táto časť stala akýmsi východiskom pre turistov smerujúcich na Poľanu,“ povedal primátor Hriňovej Stanislav Horník. Storočnú drevenicu, ktorá zostala ako jedna z mála zachovaných v Podpoľaní, chcú rozobrať, previesť na úpätie kopca a tam opäť postaviť. Zriadiť by v nej chceli postupne nielen tradičnú hriňovskú izbu, ale aj múzeum ovčiarstva a spolu s útulňou využívať aj na krátkodobé tábory pre deti.

Mesto chce kúpu a práce súvisiace s rozobratím, prevozom a stavbou drevenice hradiť z vlastných zdrojov. Na obnovu a zariadenie útulne získalo grant od Nadácie Ekopolis vo výške 2000 eur a od Združenia Pro Natur ďalších 600 eur. Útulňa je vôbec prvou na Podpoľaní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM