Monika Földešiová Rôzne

Čím menej, tým lepšie

Menej soli v jedle by mohlo každý rok len v USA zachrániť desaťtisíce životov. Tvrdia to americkí vedci v odbornom časopise New England Journal of Medicine.

V Amerike, kde obyvatelia konzumujú obzvlášť veľa soli, by zníženie dávky tohto najbežnejšieho dochucovadla o obyčajné tri gramy na osobu a deň mohlo zabrániť až 44 000 až 92 000 úmrtiam, uvádza vedecký tím pod vedením Kirsten Bibbinsovej-Domingovej. Lekári vypočítali, že po tomto trojgramovom šetrení soľou by klesol počet nových prípadov chronických ochorení srdca o 60 000 až 120 000, akútnych srdcových infarktov by bolo o 54 000 až 99 000 menej a počet mozgových príhod by klesol až o 66 000 a americké zdravotníctvo by tým ročne ušetrilo až 24 miliárd dolárov.

Muži v Spojených štátoch prijímajú v potrave denne v priemere 10,4 gramu kuchynskej soli, ženy 7,3 gramu. Príliš veľa soli obsahujú často hotové jedlá a výrobky rýchleho občerstvenia. Nadmerná konzumácia soli vyvoláva okrem zvýšeného krvného tlaku a srdcových chorôb aj ochorenie obličiek, osteoporózu alebo rakovinu žalúdka. Ako primeraný prísun soli uvádzajú experti 3,8 gramu denne.

Newyorská radnica vyhlásila kampaň, ktorej cieľom je znížiť počas piatich rokov množstvo tejto prísady v potravinách o pätinu.

Mnoho iných článkov aj na www.styl24.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM