Veronika Ondo-Cholewová Regióny

Cinterik neďaleko Michaloviec spája príbehy grófov i kniežat: Viac ako dvesto rokov histórie sa zapísalo do zeme, FOTO

V jednej z obcí pri Michalovciach sa nachádza lokalita zvaná Cinterik. Miestni to tak volajú, pretože na dnes rozkvitom mieste sa kedysi pochovávalo. Aj keď už zmizol, zostali po ňom príbehy pánov.

Ilustračný obrázok k článku Cinterik neďaleko Michaloviec spája príbehy grófov i kniežat: Viac ako dvesto rokov histórie sa zapísalo do zeme, FOTO
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Počas sviatkoch dušičiek navštívite nejeden cintorín. Mnohé pietne miesta už zaľahli zemou a o ich existencii niekedy svedčí len informačná tabuľa, ako je to aj v prípade Cinteriku, v neďalekej obci pri Michalovciach. Budkovce nám učarovali už minule, keď sme o nich písali v článku Známa dedina pri Michalovciach ukrýva čarovné rybníky: V oáze aj domček na mieste, ktoré by ste nečakali, FOTO. Pred rybníčkami sa nachádza Cinterik, bývalý cintorín obce. Dnes pripomína malebný park. Ak by sme si nevšimli tabuľu, nedozvedeli by sme sa, že sa na nachádzame na pietnom mieste.Tak pekne sa oňho starajú.

Začiatky a pád cintorína

Zelená tráva je dnes prikrývkou tých, ktorí tu našli posledný odpočinok. Vysadené stromčeky dotvárajú miestu vzhľad malého parku viac než cintorín. Ten tu stál už veľmi dávno. Bol založený ešte v roku 1780 a slúžil samozrejme na pochovávanie občanov Budkoviec až do roku 1804. Neskôr tu ojedinele pochovávali svojich mŕtvych miestni zemepáni. Ešte pred rokom 1780 ako obecný cintorín slúžilo nádvorie kostola.

Obecný boženík i správca zemepánov

Do dnešných čias sa tu zachovali hroby z roku 1884, kde bol pochovaný János Heidinger, správca pôvodného Buttkaiovského majetku (zač. 17. stor. Budkovce patrili viacerým zemepánom, z ktorých najsilnejší boli Butkaiovci a Viczmándyovci). . V 19. storočí spracoval pre grófa Františka Schmidegga. Neskôr v roku 1846 kúpil majetok spolu s kaštieľom knieža Ľudovít Lobkowitz. Po jeho smrti (1910) to zdelila jeho milovaná dcéra – grófka Szerényiová. Posledným dedičom bol vnuk kniežaťa Rudolf Szerényi. Tomu patril majetok do druhej pozemkovej reformy.

János Heidinger je pochovaný vedľa svojej manželky Kláry (rod. Schultzovej), ktorá zomrela ako 36-ročná. Cinterik ukrýva aj hrob ich dcéry Matildy Heidinger (69). História jej hrobu siaha do roku 1918. Okrem spomenutých grófov a kniežat tu našiel svoje posledné miesto obecný boženík Pavol Záborský (nar. 1800, zomrel 1863). Spolu s ním je pochovaná manželka Apollónia (rod. Tábody). Podľa zvyklostí k ním uložili neskôr aj ich dcéru Paulínu.

Cinterik s príbehom božníka i zemepánov
7
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM