Barbara Dallosová Regióny

Čiperná pani Veronika (100): Úraz ju nezlomil, na svoje jubileum si pripila aj pálenkou

Len pár dní pred svojimi stými narodeninami si Veronika Beličková nešťastne zlomila nohu. Podľa lekára sa po operácii zo zranení vylízala ako mladica. Životná energia ale nie je jediné, čo môžeme starkej Beličkovej závidieť. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Čiperná pani Veronika (100): Úraz ju nezlomil, na svoje jubileum si pripila aj pálenkou
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Energická Kremničanka s desiatimi krížikmi na chrbte, pani Veronika, spadla doma na povale krátko pred Vianocami. ,,16 decembra, teda deň po úraze, sa podrobila operácii zlomeného krčka stehennej kosti," vysvetľuje Emil Šramko, primár chirurgického oddelenia žiarskej nemocnice.

Zázračné zotavenie

Hoci na kontrolu musela prísť pani Veronika na vozíčku, podľa slov jej blízkych je inokedy veľmi obratná. ,,Starká je veľmi pohyblivá. Keď nie sme doma, chodí na povalu, tak došlo aj k úrazu. Šla na povalu, zachytila sa jej šľapka a ona vlastne dopadla na tú nohu,„ vysvetľuje nevesta pani Veroniky, Katarína Beličková. ,,Tak, a ona ma našla!,“ pohotovo reaguje na slová nevesty starká Beličková.

Pani Veronika ale chcela po úraze stihnúť byť na Vianoce doma s rodinou. A to sa jej aj podarilo. ,,Zotavovala sa výborne. V tak vysokom veku pacientov málokedy operujeme. Toto je, dá sa povedať, naozaj rarita. Povedal by som, že zranenie hojilo možno aj lepšie než o dvadsať až tridsať rokov mladšiemu človeku," hovorí o nezvyčajnom prípade primár chirurgie.

Narodeniny si ujsť nenechala

Rovnú stovku pani Veronika dovŕšila v tretí deň nového roka. Liečba plánovanú oslavu síce trošku skomplikovala, gratulácie ale prišli. ,,Mali sme mať rodinnú oslavu, ale nakoniec sme to zrušili. Postupne jej chodili deti gratulovať na striedačku," hovorí Katarína Beličková.

Na otázku, čím si na svoje jubileum pripila, odpovedá oslávenkyňa s úsmevom: ,,Pálenýho. A prišla celá rodina."

Storočná starká s orlím zrakom

Úctihodná na starkej Beličkovej nie je len jej chuť do života. Usmiata starká s elánom pracovala dlhšie než do svojej sedemdesiatky. ,,Pracovala v poľnohospodár­stve, dojila kravy ako ona hovorí, robila aj pomocnú kuchárku, neskôr pracovala na vrátnici. Pracovala väčšinu života, keď skončila, mala vyše sedemdesiat rokov," opisuje nevesta Katarína.

To, čo by ale tete Beličkovej mohol závidieť aj nejeden dvadsiatnik, je jej výborný zrak. Storočná starká je totiž stále vášnivou čitateľkou. A má aj svoj obľúbený žáner. ,,To je jej, do mesiaca prečíta päť až šesť tých sladkých kníh z červenej knižnice," dodáva Katarína Beličková.

Stovku oslávila, ako sa patri: Pani Veronika si s úrazom hlavu neláme
3
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM