Aktualizované Zo Slovenska

Čistý deň neprišiel o akreditáciu, potvrdilo ministerstvo práce

Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante neprišlo o akreditáciu. Potvrdil to dnes minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Ilustračný obrázok k článku Čistý deň neprišiel o akreditáciu, potvrdilo ministerstvo práce
Zdroj: TASR

Podľa rezortu neexistujú „žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie“. Rozhodnutie vyplynulo z vnútorných šetrení aj z ukončených záverov prokuratúry aj polície, uviedol Richter. V týchto prípadoch nebolo vznesené trestné oznámenie.

„Niektoré šetrenia však ešte prebiehajú, ak poukážu na závažné pochybenia, budeme operatívne konať,“ povedal Richter. Rozhodnutie je teda aktuálne k dnešnému dňu. „Ak budú ukončené ďalšie šetrenia, budeme o nich priebežne informovať,“ uviedol minister. Situácia v Čistom dni by sa mala podľa neho došetriť do konca tohto roka.

Klamali médiá?

Richter nechcel priamo odpovedať, či vyjadrenia chovancov pre médiá, ktoré naznačovali možné zneužívanie v centre, považuje za pravdivé alebo nie. Tvrdí, že v tejto situácii nezohráva úlohu politika, ale predstaviteľa správneho orgánu.

„A ten rešpektuje doterajšie rozhodnutia súdov a orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedol. Svedectvami z médií sa má podľa neho zaoberať polícia.

Odobrať centru akreditáciu odporučila rezortu jeho akreditačná komisia. Ministerstvo práce začalo voči zariadeniu správne konanie v polovici septembra minulého roka. Ako sa rezort pozerá na to, že rozhodol inak, ako odporúčala jeho akreditačná komisia?

„V tom konkrétnom čase generálna prokuratúra povedala, že ide obnovovať viaceré konania. Nový impulz bol aj zo strany prezidenta policajného zboru,“ povedal Richter.

Čistý deň je čistý

Zloženie akreditačnej komisie Richter neplánuje meniť. Pripustil však, že dôjde k zmenám na jej čele. Minister potvrdil aj to, že z akreditačnej komisie odchádza členka, ktorá navrhla Čistému dňu odobrať akreditáciu.

Rezort vedel o verdikte už dlhšie, médiám ho však nechcel prezradiť, kým si rozhodnutie neprevezme Čistý deň. Ten s tým čakal, chcel sa dopredu pripraviť na rozhodnutie o odobratí aj neodobratí akreditácie. Prevzatím rozhodnutia sa totiž verdikt stáva vykonateľným s neodkladným účinkom.

Praktiky v resocializačnom centre dlhodobo kritizovala opozícia. Čistý deň podozrievala z údajného sexuálneho zneužívania svojich klientok. Poslanecký prieskum tiež podľa opozície ukázal, že v oblasti ochrany práv detí „tam dochádza k opakovanému zlyhaniu“. Vedenie Čistého dňa obvinenia odmietlo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM