Šport

Cítia nespravodlivosť: Športové krivdy posledných mesiacov, ktoré nahnevali Slovákov

Šport by mal ľudí spájať a prinášať radosť. V poslednom období však Slovákov najviac spojili „krivdy“, ktoré nahnevali množstvo priaznivcov profesionálneho športu.

Ilustračný obrázok k článku Cítia nespravodlivosť: Športové krivdy posledných mesiacov, ktoré nahnevali Slovákov
Zdroj: TASR

Dohodli sa Taliani s Nemacami?

Ešte počas júna sa konali Majstrovstvá Európy do 21 rokov vo futbale. Na prestížnom turnaji bojovali aj slovenskí futbalisti. Čo čert nechcel, postup do semifinále napokon nebol v rukách našich reprezentantov. Všetky oči sa upierali na zápas Taliansko – Nemecko. Pokiaľ by Taliani nevyhrali, slovenská futbalová družina by sa prebojovala do semifinále. V zápase Taliani strelili jediný gól, Nemci od tohto momentu ako keby zaspali a na vyrovnanie nepomýšľali. Obom tímom totiž takýto výsledok vyhovoval. To však nebol prípad Slovákov, ktorí sa so šampionátom rozlúčili. Nahnevaný premiér Robert Fico dokonca napísal otvorený list samotnému prezidentovi Únie európskych futbalových asociácií .

Vylúčenie Sagana

Ďalšia téma zaplavila počas posledných týždňov svetové médiá. Ikona najprestížnejších cyklistických pretekov bola vylúčená z prestížneho kolotoča Tour de France 2017. Peter Sagan sa rútil do záverečného špurtu 4. etapy, nastal kontakt s britským jazdcom Markom Cavendishom, ktorý následne padá na zem a pre zranenie končí. Najprv sa vravelo o Saganovej bodovej penalizácii, následne prišiel šok, nakoľko slovenského pretekára postavili mimo prestížnych pretekov. Nepomohli ani odvolania, Peter Sagan na 104. ročníku Tour de France definitívne skončil.

Suspendovanie svetového chodca Mateja Tótha

Mateja Tótha netreba dlhšie predstavovať. Je to slovenský chodec, ktorý má na svojom konte titul majstra sveta a olympijské zlato z Rio de Janeiro. Slovenskú športovú verejnosť počas posledných dní nepríjemne prekvapila správa, že Tóth nebude štartovať na majstrovstvách sveta v atletike (nemôže obhájiť titul z roku 2015) , ktoré sa uskutočnia tento rok v Londýne. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) zverejnila stanovisko, v ktorom vysvetlila, že Tótha dočasne suspendovali. Dôvodom majú byť nezrovnalosti v jeho biologickom pase. Športovcovi dokonca hrozí trest a štvorročných dištanc so zákazom štartu. Či a kedy sa Tóth postaví na štart niektorých pretekov je nateraz otázne.

Mladý talent nechali prejsť 10 km, diskvalifikovali ho

V kenskom Nairobi sa počas uplynulého týždňa konal 10. ročník atletických majstrovstiev sveta do 17 rokov. Samozrejme, aj Slovensko tu malo svoje zastúpenie. Jeden z tria reprezentantov, ktorí prišli bojovať pod slovenskou vlajkou, bol aj mladý chodec Daniel Kováč . Ten sa predstavil na 10 km dlhej trati, kde sa postupne prebojoval až na dvadsiatu priečku. 16-ročného mladíka nechali rozhodcovia prejsť celú trasu. Pri pohľade na výsledky však stuhla krv v žilách. Kováč bol diskvalifikovaný, no na pretekoch ho nechali bojovať celú 10 kilometrov dlhú trasu. „Diskvalifikovali ho za to, že na štarte stúpil na čiaru! Nie za čiaru, ale na čiaru. Totálna hlúposť. Navyše, diskvalifikovali ho až po ton, čo ho nechali odchodiť 10 km. Podali sme protest, ale neuspeli sme,“ povedal pre web Slovenského atletického zväzu Peter Mečiar, tréner mladého športovca.

Koniec dvojkajaku na olympijských hrách

Zdá sa, že nastal koniec pravidelnej medailovej žatvy na letných olympijských hrách. Začiatkom júna totiž Medzinárodný olympijský výbor potvrdil to, o čom sa už dlhšiu dobu špekulovalo. Na olympiáde v roku 2020 už mužský dvojkajak v slalome neuvidíme. “Je prirodzené, že výmenu našej najúspešnejšej kategórie C2 za novú kategóriu C1 ženy v olympijskom programe vnímame rovnako emotívne, ako sme vnímali zisk štyroch olympijských víťazstiev a jedného tretieho miesta z posledných piatich olympiád. Bratia Hochschornerovci a bratanci Škantárovci prispeli významným dielom k športovej identite našej krajiny a preto je nám to, samozrejme, veľmi ľúto,“ povedal pre web Slovenského zväzu kanoistik predseda sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Richard Galovič a rovno dodáva: “Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) zjavne bez akejkoľvek analýzy svojich šestnástich olympijských disciplín obetovala na divokej vode najatraktívnejšiu kategóriu. Pre rodovú rovnosť už dokonca začala na majstrovstvách sveta presadzovať kategóriu C2 mix, kde posádku tvoria žena a muž, čo nenaruší proklamovanú rovnosť pohlaví.“

Pre úplnosť je vhodné pripomenúť niekoľko úspechov Slovenska v slalomárskom dvojkajaku na OH: Bratia Hochschornerovci vybojovali tri zlaté a jednu bronzovú medailu, Škantárovci pridali jedno zlato. Slovákom sa darilo aj na iných veľkých podujatiach. Spomenúť treba aj úspechy na majstrovstvách sveta v kategórii C2: Hochschornerovci priniesli 5 zlatých a 2 bronzové medaily, Škantárovci 1 strieborná a 3 bronzové a dvojica Kubáň – Olejník, ktorá vybojovala jedno striebro.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM