Ľubomír Hudačko Rôzne

clanok

clanok

V tieni korún obojstrannej stromovej aleje na Kmeťovom stromoradí je príjemná prechádzka. Veľmi dobre to vedia najmä zaľúbené páriky, ktorí tu trávia svoj voľný čas.

V jeho okolí sa nachádzajú hneď tri školy. Študenti Pedagogickej a sociálnej akadémie, Strednej zdravotníckej školy sv. Bazila Veľkého a aj Gymnázia Konštantínova sa s mohutnými korunami stromov, ktoré majú svoje nezameniteľné čaro stretávajú každý deň. Aleja vznikla v polohe od Františkánskych schodov po Metodovu ulicu ako prechádzková trasa na základe rozhodnutia mestskej rady v 40. rokoch 19. storočia, ktorá sa uzniesla na regulácii územného rozvoja mesta.

„Stará cesta, ktorou sa hradbami uzavreté stredoveké mesto obchádzalo z východnej strany, dostala v regulačnom pláne výnimočné postavenie. Stala sa promenádnou uličkou, o čom svedčí jej vtedajší názov Sétatér – voľne preložené prechádzková plocha,“ uviedla Eva Semanová z Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Ako pokračovala, pre novú zástavbu boli určené plochy aj vo východnej časti za hradbami. Vznikla tu nová ulica – dnešná ulica Vajanského s domoradím.

Do tohto obdobia je datovaná aj výsadba stromovej aleje z pagaštanu konského, lipy malolistej a javora mliečneho. „Do dnešného rozsahu bola doplnená v 1. tretine 20. storočia a nazvali ju Komenského stromoradím, neskôr bola premenovaná na Kmeťovo stromoradie. Nesie meno po významnom slovenskom kňazovi Andrejovi Kmeťovi, ktorý koncom 19. storočia prostredníctvom edičnej činnosti popularizoval medzi ľudom rôzne vedné odbory, najviac prírodné vedy,“ vysvetlila Semanová.

V súčasnosti je aleja podľa Semanovej najstaršou ucelenou sadovníckou kompozíciou na území mesta. „Keďže sa jej minimálne dotkol atak dopravy a doposiaľ je prevažne pešou ulicou, dreviny sú relatívne v dobrom stave. Stromy boli v r. 2008 ošetrené a staticky zabezpečené a na miestach dávnejších asanácií sú dnes vysadené mladé lipy,“ zakončila riaditeľka. Kmeťovo stromoradie nám tak ponúka pokojnú prechádzku a oddych, ale aj možnosť pozrieť si historické parkové úpravy. Zaujímavosťou je tiež to, že videoklip k Veselej pesničke z roku 1998 tu natáčali Prešovčania z IMT Smile.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM