Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Čo bude s dostavbou nitrianskeho kúpaliska? Víťazný projekt je pridrahý

Nad dostavbou kúpaliska s celoročnou prevádzkou opäť visí otáznik. Radnica zvažuje iné riešenie ako vzišlo z architektonickej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Čo bude s dostavbou nitrianskeho kúpaliska? Víťazný projekt je pridrahý
Zdroj: TASR

Súťaž na dostavbu kúpaliska v Nitre skončila ešte v roku 2016, v auguste bol vyhlásený víťazný návrh. Zdá sa však, že vyhral projekt, ktorý mal vyššiu cenu ako mesto plánuje investovať.

„Projekt, ktorý vzišiel zo súťaže predpokladá investičné náklady na úrovni 15 miliónov eur, pritom mesto má v záujme investičný náklad udržať do 10 miliónov eur, ako to vyplývalo aj zo zadania súťaže. Aj samotné náklady na projektovú dokumentáciu sú, podľa víťazného návrhu, na úrovni 450–500 tisíc eur, pričom v rozpočte má mesto na projektovú dokumentáciu zatiaľ sumu 250 tisíc eur,“ povedal Igor Kršiak, prednosta MsÚ v Nitre.

Hľadajú alternatívu

Po skončení súťaže však boli vyhliadky na moderné kúpalisko s celoročným využitím viac než optimistické, keď sa v súvislosti s jeho dostavbou spomínal rok 2018. Radnica sa však znova pustila do hľadania v podstate iného projektu. „Mesto ešte zvažuje alternatívne riešenia dobudovania areálu letného kúpaliska, tohto času ešte nie je uzatvorená zmluva na spracovanie projektovej dokumentácie so žiadnym uchádzačom,“ prezradil prednosta MsÚ v Nitre, Igor Kršiak.

Kúpalisko v Trnave

Podľa slov Igora Kršiaka, prednostu MsÚ v Nitre, mesto preveruje aj možnosť realizácie opakovaného projektu, teda takého, ktorý už bol niekde zrealizovaný. „Momentálne sa posudzuje projekt z Trnavy,“ dodal prednosta Igor Kršiak.

Trnavský akvapark stál 10,2 milióna eur, pričom jeho vnútorná časť stála 8,5 milióna eur a prebudovanie kúpaliska Slávia asi 1,7 milióna eur.

Víťazný návrh

Pôvodný víťazný architektonický návrh na dostavbu kúpaliska v Nitre počítal s novou budovou wellnes a reštauráciou, ale aj s novým vstupom do areálu kúpaliska, vybudovaním lepšej dopravnej infraštruktúry a niekoľkých desiatok nových parkovacích miest. V dvoch nadzemných podlažiach vstupnej budovy sa má nachádzať bazénová hala s plaveckým, výukovým, oddychovým a relaxačným bazénom s atrakciami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM