Zo Slovenska

Čo by ste mali vedieť o kauze Bašternák. Otrasie niečo pozíciami našich politikov?

Najhorúcejšia politická téma týchto dní naberá na obrátkach. Po nedávnom proteste priamo pod oknami kde býva premiér Robert Fico plánujú dnes opozícia a aktivisti ďalší. Na námestí SNP. Avizujú, že určite nebude posledný.

Ilustračný obrázok k článku Čo by ste mali vedieť o kauze Bašternák. Otrasie niečo pozíciami našich politikov?
Zdroj: TASR

Kauza, ktorá hýbe celou našou politickou scénou, nadobudla v ponímaní predstaviteľov opozície rozmer, keď je už treba jednému z najvplyvnejších ľudí u nás, Robertovi Kaliňákovi, nielen symbolicky ukázať červenú kartu.

Minister vnútra sa dostal pod tlak. Opozícia cíti šancu na jeho odvolanie, ale tlačí aj na Roberta Fica. Tomu na nedávnom proteste priamo pod jeho oknami ukázala rakvu, metafora na to, kde skončí jeho cesta politika.

Kontroverzný podnikateľ

Ladislav Bašternák je podnikateľ, ktorého aktivity sa spájajú aj s predstaviteľmi slovenskej politickej scény. Menovite s Ficom, Kaliňákom i Počiatkom. Bašternák vlastní obytný komplex Bonaparte, v ktorom býva premiér Robert Fico. Býval v ňom aj bývalý minister dopravy Ján Počiatek.

PREČÍTAJTE SI: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Firma 44-ročného podnikateľa kúpila v roku 2012 sedem bytov v komplexe Five Star Residence, za ktoré mala zaplatiť 12 miliónov eur. Kriminálny úrad finančnej správy túto sumu ohodnotil ako nadnesenú, nezodpovedajúcu realite. Podľa nej potom štát vyplatil podnikateľovej firme nadmerný odpočet DPH v celkovej sume 5,9 milióna eur.

Má podporu vlastných

Na základe faktov žiada opozícia, aby sa predseda Smeru Fico vysťahoval z bytovky, ktorú vlastní podnikateľ podozrivý z daňových podvodov, rovnako chce odvolanie ministra vnútra Kaliňáka, ktorý mal s Bašternákom obchodovať.

To však závisí na tom, ako by hlasovali koaliční partneri Smeru – Most-Híd a Sieť, v minulosti veľkí kritici Roberta Kaliňáka. Ten zatiaľ má dôveru koaličnej rady i poslaneckého klubu Smeru.

Zasahoval do vyšetrovania?

Objavilo sa aj tvrdenie, že Kaliňák do tejto ostro sledovanej kauzy zasiahol preto, aby zastavil vyšetrovanie. Podľa opozície ide o jednoznačné krytie Bašternáka, na ktorého podal Kriminálny úrad trestné oznámenie pre výrazné nezrovnalosti v hospodárení firiem.

Prípad mali preskúmať policajti, ktorí rezortne patria práve pod Kaliňáka. Policajná vyšetrovateľka ale prípad zamietla a začala sa mu venovať až potom, ako na to upozornili Trend a Denník N. Zaujímavým je aj tvrdenie pracovníčky finančnej správy, ktorá sa v liste pre médiá vyjadrila, že vyšetrenie kauzy sa snažili prerušiť jej prezident František Imrecze a zástupca Daniel Čech.

Čo majú spoločné

Verejnosť sa pýta aj na to, či má Kaliňák s Bašternákom niečo spoločné. Vie sa, že firma B. A. Haus, ktorej členom predstavenstva bol práve Bašternák, mala v dobe vyšetrovania kauzy nadmerného odpočtu DPH (vratiek) vo vlastníctve nehnuteľnosť v tom istom dome, ako býva Kaliňák. Ako informuje denník SME, podozrivé je aj to, že Bašternáka v predstavenstve nahradil Marek Turčan, v minulosti Kaliňákov kolega z advokátskej kancelárie.

PREČÍTAJTE SI: Matovič má vraj dôkazy, že Bašternák si kúpil oboch Robkov zo Smeru. Fico podáva trestné oznámenie

Nazeranie do účtov

Opoziční poslanci tvrdia, že Kaliňák dostal od Bašternáka zhruba 260-tisíc eur. Záznamy o prevodoch na účtoch dostal na verejnosť asistent poslanca Jozefa Rajtára zo strany Sloboda a Solidarita Filip Rybanič. Inak zamestnanec Tatra banky.

Fico a Kaliňák tvrdia, že nazrieť do takýchto účtov bolo nelegálne. V prípade, že sa preukáže, že Rybanič porušil bankové tajomstvo, môže skončiť za mrežami. Kaliňák medzitým ponúkol vysvetlenie – peniaze mal od Bašternáka prijať preto, že si od neho kúpil podiel vo firme B. A. Haus.

Posun v celom prípade je, že Kaliňák ešte pred nedávnom obchodné vzťahy s podnikateľom Bašternákom popieral.

Je to ich človek?

Opozícia aktuálne vehementne poukazuje aj na to, že samotný Bašternák má dosah na vrcholnú politiku. Dokladajú to prípadom, na ktorý upozornil Denník N. Podnikateľa zastavila policajná hliadka, ten ale namiesto zaplatenia pokuty vraj zavolal niekomu vplyvnému, kto zariadil, že policajti sa prestali pokutou zaoberať.

ČÍTAJTE AJ: Ďalší škandál Ficovho ministra: Ján Počiatek ako pašerák kokaínu?

Kaliňák, Fico
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM