Lucia Lauková Správy

Čo robiť ak uviaznete na železničnom priecestí? Bez váhania prerazte závory!

Nielen chodci, ale i vodiči musia pri prechádzaní cez koľajisko dbať na bezpečnosť. Upozorňujú na to Železnice Slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Čo robiť ak uviaznete na železničnom priecestí? Bez váhania prerazte závory!
Zdroj: TASR

Ľudia na železnici nemajú čo robiť na miestach mimo vyhradený priestor. V opačnom prípade ide o život ohrozujúce situácie, verejnosť musí byť opatrná. Upozorňujú na to Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

Nebezpečné prípady

Uplynulý týždeň malo dôjsť podľa ŽSR k viacerým takýmto nebezpečným prípadom. Napríklad osobný vlak zachytil v blízkosti zastávky Staškov ženu, ktorá sa pohybovala v koľajisku, s ľahkými zraneniami ju odniesli do nemocnice.

„Na železničnej stanici v Bratislave zase cestujúci naskočil do odchádzajúceho InterCity vlaku a zaveseného na držadlách vozňa ho vlak vliekol približne 50 metrov od nástupiska,“ povedala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. V úseku Margecany – Gelnica napríklad rušňovodič nahlásil ženu s taškami, ktorá sa pohybovala v koľaji.

„Apelujeme na všetky osoby pohybujúce sa v blízkosti železničnej trate, aby boli opatrné a do koľajiska vstupovali len na miesta na to určené, pretože zrážky s vlakom bývajú často a väčšinou tragické,“ upozornila Pavliková.

Platí to aj pre vodičov

Platiť to podľa nej má i pre vodičov. Uplynulý týždeň došlo totiž v úseku Bratislava Petržalka – Rusovce k bočnému nárazu osobného auta do nákladného vlaku. Upozorňuje i na opatrnosť na železničných priecestiach. „Treba sa vždy presvedčiť, či možno bezpečne prejsť,“ povedala Pavliková.

Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou „Stoj, daj prednosť v jazde!“, treba zastaviť na takom mieste, z ktorého má vodič rozhľad na trať. Musí ale dbať na to, aby auto nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené vlakom.

Čo ak uviaznete na priecestí?

Ak vodič uviazne na priecestí, musí zavolať na číslo 112 a nahlásiť jedinečné identifikačné číslo priecestia (JIČ) umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného značenia. „Ak sa spustí svetelná výstraha a zatvoria sa závory, treba ich bez váhania preraziť,“ radí Pavliková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM