Erik Bojničan Ostatné športy

Čo sa to bude diať v Jasnej? Lyžiari budú lietať vzduchom!

Nevšedný zážitok v Jasnej, lyžiari letiaci vzduchom. Pozrite, čo sa chystá!

Ilustračný obrázok k článku Čo sa to bude diať v Jasnej? Lyžiari budú lietať vzduchom!
Zdroj: Dnes24.sk

V Jasnej pod Chopkom budú lyžiari doslova lietať vzduchom. Postarajú sa o to jedinečné open preteky v disciplíne tzv. slopestyle, ktoré môžu vidieť, ale najmä zažiť fanúšikovia akrobatického lyžovania. Tí, ktorým nechýba odvaha predvedú svoj vlastný štýl. Prvé oficiálne kolo Slovenského pohára vo freeskiingu sa uskutoční 23. januára 2016 v novopos­tavenom DC snowparku v lokalite Otupné.

Nebudú chýbať zvučné mená

Na atraktívnom podujatí sa predstaví aj top riderka a minuloročná víťazka pretekov Natália Šlepecká a aktuálny Majster Slovenska Richard Jurečka.

„Na preteky sa veľmi teším. Minulý rok na Majstrovstvách SR som v Jasnej zažila skvelú atmosféru, verím, že ma opäť podporí rodina a priatelia a preteky budú super. Pre mňa je najväčším očakávaním vynovený snowpark, kde môžem popri práci trénovať. Diváci si v sobotu prídu rozhodne na svoje, účasť prisľúbili aj moji kamaráti z Poľska Szczepan Karpiel a Zuza Witych. Po Slovenskom pohári ma čaká Český pohár v Deštnom, Big Air v Kremnici, Svetový pohár v Pyongyangu v Južnej Kórei a zúčastním sa aj Európskeho pohára v talianskom Seiser Alm,“ uviedla Natália Šlepecká, slovenská reprezentantka v akrobatickom lyžovaní.

Súťaží sa o titul víťaza Slovenského pohára

Forma pretekov „open“ dovoľuje zúčastniť sa Slovenského pohára v disciplíne slopestyle každému, kto má záujem a to v kategóriách muži, ženy a junior/ka (14–18 rokov). „Trať bude pozostávať z niekoľkých prekážok (railov) a takisto zo skokov, kde budú môcť jazdci predviesť to najlepšie, čo vedia,“ povedala Petra Jurečková, zodpovedná za PR projekty.

Pri hodnotení nejde o čas, ale prihliada sa najmä na náročnosť trikov, štýl jazdy, rôznorodosť prevedenia, dopad a celkovú jazdu. „V samotnej kvalifikácii majú jazdci dve jazdy. Následne osem najlepších mužov, päť žien a päť juniorov a junioriek bude postupovať do finále. Kvalifikovaní rozhodcovia budú opäť vyberať tú lepšiu z dvoch jázd, na základe ktorej sa rozhodne o víťazoch preteku. Všetci zúčastnení bojujú o prize money od Slovenskej lyžiarskej asociácie a od sponzorov v celkovej hodnote takmer 1 700 eur. Možnosť získať titul víťaza Slovenského pohára budú mať len registrovaní jazdci,“ doplnila Jurečková.

Freeskiing alebo freestylové lyžovanie, či newschool lyžovanie je pomerne nová lyžiarska disciplína, ktorá na Slovensku spadá pod Úsek akrobatického lyžovania Slovenskej lyžiarskej asociácie. Delí sa na kategórie slopestyle, freeride, big-air a u-rampa. Reprezentačný tím má momentálne 6 športovcov, z toho dve ženy.

Kategória slopestyle bola zaradená na Zimné olympijské hry v Sochi, kde mala naša krajina v roku 2014 aj slovenské zastúpenie Zuzanu Stromkovú a vyššie spomínanú Natáliu Šlepeckú.

Foto: TMR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM