Rôzne

Čoho sa Slováci boja najviac? Prevláda terorizmus, sociálna nerovnosť a úpadok škôl

Každý máme z niečoho strach. Čoho sa však najviac boja Slováci? Pozrite si výsledky najnovšieho prieskumu.

Ilustračný obrázok k článku Čoho sa Slováci boja najviac? Prevláda terorizmus, sociálna nerovnosť a úpadok škôl
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Temné myšlienky nad budúcnosťou vyvolávajú u Slovákov najviac hrozby terorizmu, prehlbovania sociálnych rozdielov v spoločnosti a tiež stagnácia a úpadok slovenského školstva. Vyplýva to z reprezentatívneho výskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO).

Najviac sa bojíme terorizmu

„Obavy z terorizmu pociťuje 73 percent respondentov, prehlbovania sociálnych rozdielov sa bojí 71 percent opýtaných a stagnáciu a úpadok školstva ako vážny problém do budúcnosti vníma 65 percent tých, ktorí v prieskume odpovedali,“ informovala Zora Bútorová z IVO. „Výskum ďalej ukázal, že 56 percent respondentov pokladalo za hrozbu možné víťazstvo Mariana Kotlebu v župných voľbách,“ dodala o výsledkoch prieskumu, ktorý sa realizoval v polovici septembra 2017.

Okrem „domácich hrozieb“ majú Slováci obavy aj z vývoja za hranicami SR. „Možného oslabenia Európskej únie (EÚ) sa v prieskume obávalo 52 percent respondentov, 47 percent z nich videlo riziko v pokračujúcom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou a 41 percent v dezinformačnej kampani, ktorú vedie Rusko proti Západu,“ dodala Bútorová.

Bez rozdielu vzdelania a veku

Skonštatovala, že v prieskume nezaznamenali výrazné rozdiely v odpovediach v závislosti na pohlaví veku, vzdelaní či sídle respondentov. „Uvedené názory sú rovnomerne rozložené v celom spektre oslovených ľudí,“ uviedla.

Podľa sympatií k politickým stranám sa však rozlišovali stupne obáv z možného oslabenia EÚ, či pohľad na možné víťazstvo M. Kotlebu v župných voľbách. „Napríklad oslabenie EÚ vnímala ako hrozbu pre Slovensko väčšina prívržencov SAS, OĽaNO, SNS, Mostu-Híd a Sme Rodina, ale iba polovica prívržencov Smeru-SD a KDH. Najmenšie obavy z takéhoto vývoja pociťovali priaznivci vyhranene protieurópskej ĽSNS,“ priblížila Bútorová.

Hrozba pokračovania Kotlebu na čele BBSK

Prípadné pokračovanie Mariana Kotlebu na čele Banskobystrického samosprávneho kraja hodnotila ako hrozbu pre úspešný rozvoj spoločnosti väčšina prívržencov všetkých strán. „Od najkritickejšieho Mostu-Híd po najmenej kritických prívržencov Sme Rodina,“ spresnila sociologička. „Paradoxne, aj medzi stúpencami ĽSNS sa našlo 11 percent, ktorí takýto scenár nepokladali za prospešný pre Slovensko,“ dodala Bútorová.

Zber údajov na vzorke 1005 respondentov realizovala agentúra FOCUS v dňoch 11. – 18. septembra 2017. Formou osobného dopytovania oslovili 1005 respondentov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM