Lucia Lauková Šport Ostatné športy

Cyklistické preteky Okolo Slovenska: Témou 61. ročníka sú kráľovské mestá

Populárne cyklistické preteky Okolo Slovenska napíšu tento rok už svoju 61. kapitolu. Pretekárov čaká 762 kilometrov krásnej slovenskej krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Cyklistické preteky Okolo Slovenska: Témou 61. ročníka sú kráľovské mestá
Zdroj: TASR

Tradičné podujatie, ktoré odštartuje 7. júna 2017 úvodným prológom v Levoči, sa posunulo v hierarchii pretekov do vyššej kategórie Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) 2.1. Zásluhou toho sa bude bojovať o viac UCI bodov, o vyššie finančné odmeny a predstavia sa i kvalitnejšie tímy. Tohtoročné etapové zastávky spája téma slobodných kráľovských miest.

Štart pretekov

Preteky odštartujú slávnostným predstavením tímov a následným večerným prológom historickými ulicami mesta Levoča. Počas štyroch dní cyklisti z rôznych krajín Európy i zo zámoria absolvujú 762 kilometrov, popasujú sa so 14 vrchárskymi a 11 rýchlostnými prémiami a rozdelia si spolu 738 bodov do rebríčka UCI. Cieľ je 11. júna v Trnave.

Kráľovské mestá

„Po vlaňajšom úspešnom ročníku, keď témou boli kúpeľné mestá, sme postúpili do kategórie UCI 2.1. To znamená, že sa u nás môžu zúčastniť aj tímy, kde jazdia tí najlepší. Tohto roku sme zvolili ako zastávky kráľovské mestá. Pôjde sa aj cez Banskú Bystricu, Nitru či Trnavu. Verím, že téma sa bude páčiť aj zahraničným jazdcom. V každom meste máme pripravený nejaký program, v Banskej Bystrici návštevu Múzea SNP, v Trnave prijatie na radnici,“ prezradil na stredajšej tlačovej konferencii generálny riaditeľ pretekov a šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara a dodal, že rozpočet podujatia sa v porovnaním s minulým rokom zvýšil o 100 000 eur.

Oslovili aj popredné tímy

Organizátori vďaka posunu do vyššej kategórie dostali možnosť osloviť aj popredné tímy seriálu World Tour. „Prvýkrát sme mohli osloviť stajne z kategórie World Tour. Oslovili sme všetky, aj Quick-Step Floors či Bora-Hansgrohe. Žiaľ, naše preteky kolidujú s inými troma podujatiami, tými hlavnými sú Okolo Švajčiarska a Critérium du Dauphiné Libéré. Napriek tomu veľmi chcel prísť Movistar, blízko k dohode sme boli aj s tímom Dimension Data. Pracujeme na tom, aby vo výhľade dvoch-troch rokov mohol na Okolo Slovenska štartovať aj Peter Sagan,“ uviedol športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič.

Účasť pretekárov

Účasť potvrdilo päť prokontinentálnych a dvadsať kontinentálnych a reprezentačných tímov. Medzi inými napríklad talianske Androni Giocattoli, ruský Gazprom Rusvelo, kolumbijská Manzana Postobon, poľské CCC Sprandi, izraelský Israel Cycling Academy. Z domácich uvidia fanúšikovia na štarte jediný slovenský profesionálny tím Dukla Banská Bystrica i výber reprezentácie SR.

Trasa pretekov

Po prológu v Levoči je na programe takmer 212 kilometrov dlhá a náročná etapa cez Tatry. Až sedem vrchárskych prémií a dve rýchlostné čakajú na cyklistov na trati medzi Levočou, Štrbským Plesom, Čertovicou, Breznom a cieľom v Banskej Bystrici. V piatok budú preteky pokračovať zvlnenou etapou smerom na juhozápad. Kým cyklisti pretnú cieľovú pásku v Nitre, musia prekonať 172 kilometrov a popasovať sa s tromi horskými a tromi rýchlostnými prémiami.

Budú prechádzať Žiarom nad Hronom, dejiskom tohtoročného spoločného šampionátu Čechov a Slovákov na ceste. Zdolajú Salamandru, prejdú Banskou Štiavnicou, až postupne cez Tlmače, Zlaté Moravce do Nitry. Nasledujúci deň povedú preteky z Nitry do Trnavy. Hoci sú obe sobotné etapové mestá zasadené uprostred roviny, aj tu je pre cyklistov prichystaná náročná etapa so štyrmi horskými a troma rýchlostnými prémiami. Kráľovská 222 km dlhá etapa ich prevedie cez horské sedlo Havran, smerom na Čachtice, Štemberg, Poľanu, do Brezovej pod Bradlom, cez Trstín do Trnavy. Preteky vyvrcholia v nedeľu okruhmi cez najstaršie slobodné kráľovské mesto Trnavu.

Sprievodný program

Podobne ako minulý rok, bude v cieľových mestách sprevádzať preteky aj bohatý program pre širokú verejnosť, ktorý predstaví aj iné odvetvia cyklistiky. Bronzová medailistka z MS Nicole Frýbortová predvedie ukážky akrobacie na bicykli, majster sveta v cyklotriale Ján Kočiš zase skoky a ďalšie adrenalínové kúsky. Súčasťou programu bude v každom meste aj koncert skupiny Hudba z Marsu a vystúpenia miestnych súborov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM