Zo Slovenska

Cyklistom zrejme povolia alkohol, „neposlušným“ poslancom klepnú po prstoch

V parlamente padli dve dôležité rozhodnutia. Poslanci sprísnia sami sebe pravidlá správania sa, a naopak, uvoľnia „alkoholické“ mravy pre cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Cyklistom zrejme povolia alkohol, „neposlušným“ poslancom klepnú po prstoch
Zdroj: TASR

Cyklisti by mohli mať povolené minimálne množstvo alkoholu, ktoré ešte neovplyvní bezpečnosť cestnej premávky. Poslanci Mosta-Híd Tibor Bastrnák a Gábor Gál považujú za takéto množstvo 0,5 promile. Odvolávajú sa na vedecké zistenia.

Výnimku z nulovej tolerancie navrhujú v novele zákona o cestnej premávke, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Týkala by sa len cyklistov, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo na cestičke pre cyklistov. Neplatila by pre cyklistov na bicykli s pomocným motorčekom.

Písali sme aj: AKO STE HLASOVALI: Dve pivá áno! Nulovú toleranciu pre cyklistov by mali zrušiť

Podpora cyklistiky?

„Navrhovaná hodnota alkoholu v organizme účastníka cestnej premávky nemá podľa vedeckých poznatkov vplyv na schopnosť fyzickej osoby byť účastníkom cestnej premávky a má len minimálny vplyv na jej psychické, senzorické a motorické funkcie,“ zdôvodňujú predkladatelia.

Cyklistiku treba podľa nich podporovať. "Hoci aj na báze pozitívnej diskriminácia vo vzťahu k požitiu alkoholických nápojov.“

Navrhovaná tolerancia na alkohol u cyklistov je v súlade s návrhom Európskej komisie, ktorú odporúča prijať členským štátom v rámci Stratégie EÚ na podporu členských štátov pri znižovaní rozsahu škôd súvisiacich s požívaním alkoholu.

Poslancom sprísnia pravidlá

Transparenty, letáky aj mobily by mali zmiznúť z rokovacej sály parlamentu. Poslanci zrejme dostanú časové limity na vystúpenie. Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene.

Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty. Zmeny má zaviesť novela Rokovacieho poriadku Národnej rady SR z dielne koalície, ktorú poslanci 80 hlasmi posunuli do druhého čítania.

Mohlo by vás zaujímať: Andrej Danko vidí parlament ako najsvätejšie miesto s najlepšími zákonmi

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM