Zo Slovenska

Ďalšia náhoda v kauze Bašternák: Prokurátor má byt v komplexe Bonaparte

Rovnaká štruktúra a prepojenie firiem ako pri predošlých prípadoch. Poslanec Jozef Rajtár (SaS) dnes zverejnil nové informácie v kauze Bašternák.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia náhoda v kauze Bašternák: Prokurátor má byt v komplexe Bonaparte
Zdroj: TASR

Byt prokurátora Bystríka Paloviča ml., ktorý sa nachádza v komplexe podnikateľa Ladislava Bašternáka na Tupého ulici v Bratislave, prešiel najskôr 12 firmami, kým skončil v Palovičovom vlastníctve. Na tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS).

Práve Palovič ml. dozoroval prípad Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča, ktorý sa pozrel na bankové účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a exministra Jána Počiatka.

Stále tie isté podvody

„Sú potrebné tri firmy na to, aby sa raz vybral nadmerný odpočet DPH. To znamená, že sa tam mohla vybrať DPH až štyrikrát na jednej nehnuteľnosti. V tých 12 firmách sa opakujú majitelia, konatelia, aj adresy ich sídiel. Sú to prepojené firmy a štruktúra je tu rovnaká, ako bola pri iných podvodoch,“ povedal Rajtár.

Preto v stredu (20.7.) podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na túto schému, aby bola vyšetrená políciou. „Polícia si vie vypýtať prevodné zmluvy aj nadmerné odpočty DPH,“ vysvetlil Rajtár.

Čítajte aj: Protesty proti zlodejom v politike: Opozícia chce obísť celé Slovensko

Biedna spravodlivosť

Podľa jeho slov to so spravodlivosťou na Slovensku vyzerá biedne a prokuratúra je prešpikovaná ľuďmi, ktorí presne vedia na čo tam sú, pre koho pracujú a plnia si svoju úlohu. „Prípad prokurátora Bystríka Paloviča je príkladom toho, ako takýto systém funguje. Slúži sa priamo Kaliňákovi,“ vyhlásil Rajtár.

Pripomenul tiež už medializované informácie, že prokurátor Bystrík Palovič st. vlastní apartmán na Floride a mal záložné právo na dva byty Bašternáka. „Jeho syn prokurátor Bystrík Palovič ml. okrem spomínaného bytu na Tupého ulici tiež vlastní apartmán na Floride. Brat Bystríka Rastislav je advokát pracujúci v advokátskej kancelárii, ktorá sídli priamo v Bonaparte. Samá náhoda,“ zdôraznil opozičný poslanec.

Čítajte aj: Piaty protest Bonaparte: Problémy s mestskou časťou i bonapagáče

Lipšic má pochybnosti

Podľa poslanca Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA), v celej daňovej kauze Bašternák nie je doteraz stíhaný nikto iný, len poslanecký asistent Rybanič. Poslanec pritom spochybnil celý postup od jeho vypočutia až po obvinenie. Ďalej tvrdí, že to vykazuje všetky znaky dohody medzi Kaliňákom, policajným prezidentom Tiborom Gašparom aj Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA).

Lipšic zároveň vyhlásil, že Palovič ml., ktorý tento prípad dozoroval, sa mal z dôvodu blízkosti k Bašternákovi nechať namietnuť a byť z veci vylúčený. Keďže tak neurobil, podľa poslanca sú všetky doterajšie úkony neplatné.

Podľa Denníka N generálny prokurátor Jaromír Čižnár už rozhodol, že prípad Rybaniča budú dozorovať prokurátori v Nitre a vydal pokyn preskúmať majetkové pomery Palovičovcov. „Momentálne beží 30-dňová lehota, dokedy majú obaja prokurátori v zmysle zákona predložiť Čižnárovi podrobnosti o svojich bytoch,“ informuje denník.

Bonaparte V
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM