Aktualizované Zo Slovenska

Ďalšie štyri životy: Podobný osud mali záchranári pred rokom i pri smrti bábätka

Číslo štyri a január sú v prípade leteckých nešťastí doslova čiernymi. Pred rokom pri záchrane života pacienta prišli záchranári o ten vlastný.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie štyri životy: Podobný osud mali záchranári pred rokom i pri smrti bábätka
Zdroj: TASR

Nehoda vrtuľníka so záchranármi na palube, ktorá sa stala z noci na dnes pri Banskej Bystrici, je ďalšou v rade záchranárskych tragédií. Novodobá história Slovenska si pamätá viacero nešťastí, keď pri záchrane ľudského života skonali samotní záchranári.

Tragický júl 2015

Verejnosť a najmä leteckí záchranári majú ešte v pamäti minuloročné nešťastie svojich kolegov. V Slovenskom raji sa 17. júla 2015 zrútil záchranársky vrtuľník. Nehoda si rovnako vyžiadala štyroch mŕtvych. Zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby.

Čítajte aj: FOTO z miesta nešťastia: Medzi obeťami zrúteného vrtuľníka je aj príbuzný prezidenta Kisku

Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do Hornádu. Stroj s posádkou letel na pomoc desaťročnému chlapcovi z Nemecka, ktorý utrpel úraz hlavy. Vrtuľník patril spoločnosti ATE rovnako ako v poslednom prípade.

Nehodu nespôsobila technická porucha, ale stret vrtuľníka s oceľovými drôtmi elektrického vedenia natiahnutými ponad prielom rieky Hornád v previse, počas letu v prízemnej výške.

Čítajte aj: Zachránili veľa životov, napokon vyhasli tie ich. Títo záchranári zahynuli na palube vrtuľníka

K nehode však podľa vyšetrovateľov prispelo aj počasie, predovšetkým západ slnka, ktorý mohol oslepiť pilota. Vyšetrovanie tragickej leteckej nehody v Slovenskom raji polícia ukončila v marci 2016, pod tragédiu sa podpísal ľudský faktor.

Čierny január

V chronológii nešťastí došlo k tragédiám prevažne v januári. Pred desiatimi rokmi (2. januára 2006) vrtuľník Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air-Transport Europe (ATE) typu Augusta A-109K2 havaroval neďaleko Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom. Vrtuľník letel na sekundárny let do Žiliny. Obeťami boli pilot, lekár a záchranár.

Čítajte aj: Posledné zbohom hrdinom: So záchranármi sa prišli rozlúčiť stovky ľudí FOTO+VIDEO

Na pomoc leteli aj 16. januára 2004. Vrtuľník leteckej záchrannej služby ATE so sídlom v Poprade havaroval na Donovaloch v okrese Banská Bystrica. Vrtuľník údajne letel do tohto strediska zimných športov z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pre zraneného lyžiara. Jeden z trojčlennej posádky utrpel otras mozgu a pomliaždenie hrudnej chrbtice.

Štyria dospelí a bábätko

Úvod roka, presne 1. január 1998 – V Bratislave medzi Poliankami a Karlovou Vsou sa zrútil vrtuľník Leteckej záchrannej služby.

Medzi piatimi obeťami boli aj pilot, ošetrujúca sestra a lekár, ako aj dvojdňové dievčatko, ktoré prevážali z nemocnice v Dolnom Kubíne na operáciu na bratislavské Kramáre.

16. mája 1997 – V priestore Vysokých Tatier spadol vrtuľník Alouette, patriaci Leteckej záchrannej službe. K usmrteniu osôb nedošlo, iba k stredne ťažkým zraneniam.

25. júna 1979 – Počas záchrannej akcie v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách havaroval vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra Mi-8. Priamo na mieste prišli o život prvý pilot Vladimír Bačák, palubný mechanik Václav Dvořák a záchranári Bernard Jamnický, Štefan Estočko, Martin Hudák a Pavol Húska.

V popradskej nemocnici o niekoľko dní neskôr zomrel na následky zranení aj záchranár Milan Kriššák. Z deviatich členov posádky prežili výbuch helikoptéry dvaja – druhý pilot Svätopluk Nitsch a záchranár Ladislav Janiga.

Čítajte aj: Smutné zábery z miesta nešťastia: Vrtuľník sa zrútil v polovici lesa, ostali z neho len trosky

Chronológia tragédií
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM