Zo Slovenska

VIDEO: Daniel Lipšic končí v politike! Vzdáva sa poslaneckého mandátu

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), ktorý mal začiatkom týždňa nehodu s fatalnými následkami, opúšťa parlament. Aké sú reakcie politikov?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Daniel Lipšic končí v politike! Vzdáva sa poslaneckého mandátu
Zdroj: TASR

Politik svoje rozhodnutie oznámil dnes na tlačovej konferencii v Národnej rade SR. Jeho rozhodnutie súvisí s pondelňajšou (19. 9.) tragickou dopravnou nehodou, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca na Vajnorskej ulici v Bratislave. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol.

„Po tom, čo sa stalo v pondelok, keď vyhasol Ľudský život, by som nevedel vykonávať svoj poslanecký mandát naplno. Preto som sa rozhodol odísť z parlamentu,“ uviedol Daniel Lipšic.

Neuvažuje o tom, že by kandidoval v nasledujúcich parlamentných voľbách. Nemá v úmysle pôsobiť ani v komunálnej politike. „Tak to proste cítim,“ povedal. Tvrdí, že to bolo jeho vlastné rozhodnutie. Náhradníkom za Lipšica bude Ján Marosz.

„Myslím si, že zareagoval dobre, lebo takáto nešťastná nehoda je mimo dosah politiky. Zomrel pri nej človek a bez ohľadu na to, že ide o politika, je to vec, s ktorou sa musí aj on ľudsky vyrovnať. Zrejme by nebol schopný, povedzme nateraz, vykonávať plnohodnotne svoju funkciu,“ vyjadril sa pre Dnes24.sk politológ Ján Baránek.

Čítajte aj: Skončí s politikou? Daniel Lipšic po fatálnej nehode nevylučuje, že sa vzdá mandátu

Lipšic tiež nevedel povedať, či bude politicky aktívny v OľaNO-NOVA. Nemá odpovede na všetky otázky, sám ich ešte hľadá. Nechce robiť prognózy dopredu, v politike je už podľa jeho slov dlho. Chce však naďalej pôsobiť ako advokát. K samotnej nehode sa už Lipšic nechcel vyjadrovať.

Zdroj: YouTube.com

Reakcie na sociálnych sieťach

Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA): Veľká úcta a česť tomuto mužovi a jeho politickému gestu.

Miroslav Beblavý (nezaradený): Daniel Lipšic je veľký formát. Vzdáva sa poslaneckého mandátu, pretože podľa vlastných slov za súčasných okolností by ho nevedel vykonávať naplno. Riadi sa teda záujmom občanov. Akokoľvek sme sa v niektorých veciach nezhodli, v parlamente bude veľmi chýbať. Pre svoju kombináciu inteligencie a odvahy. Verím, že sa raz do verejnej služby vráti.

Čítajte aj: Politik Lipšic zrazil chodca! Ten v nemocnici zraneniam podľahol

Boris Kollár (Sme rodina): Je to osobné rozhodnutie pána poslanca. Ja ho rešpektujem a vážim si tento krok. Mám za to, že jeho odchod oslabí opozíciu.

Erika Jurinová (OĽANO-NOVA): Hrdosť pociťujem i ľútosť… Daniel Lipšic je veľký formát politika.

Daniel Lipšic urobil rozhodnutie vzbudzujúce rešpekt, myslí si František Šebej z koaličnej strany Most-Híd. „Rozhodol sa nečakať na konzekvencie, isto to nebolo ľahké rozhodnutie,“ povedal.

Koaličná SNS Lipšicovo rozhodnutie rešpektuje. „Beriem ho na vedomie,“ napísal v reakcii predseda strany i Národnej rady SR Andrej Danko.

Veronika Remišová (OĽANO-NOVA): Kolega Daniel Lipšic mi bude v parlamente veľmi chýbať. Jeho rozhodnutie si nesmierne vážim. Zachoval sa ako chlap a ukázal, že je možná aj iná politická kultúra ako tá, ktorú predvádza Smer a SNS, ktorých politici a ministri sa snažia svoje oveľa vážnejšie prehrešky „vysedieť“ dúfajúc, že po čase sa na ne zabudne.

Daniel Lipšic ohlásil koniec v politike
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM