Nina Táborská Regióny

Darčeky za dobrý pocit: Krajšie Vianoce pre vás i pre tých, ktorí si to nemôžu dovoliť. Bratislavčanov čaká Zóna bez peňazí

Počuli ste už o Zóne bez peňazí? Ide o akciu, ktorá podporuje recyklovanie a výmenu vecí, ktoré ľudia už nechcú. Nepotrebným veciam vráti nový život. A to nie je všetko! Aj vďaka vám sa totiž môže zrealizovať hlavná myšlienka celej akcie – urobiť krajšie Vianoce tým, ktorí si to nemôžu dovoliť.

Ilustračný obrázok k článku Darčeky za dobrý pocit: Krajšie Vianoce pre vás i pre tých, ktorí si to nemôžu dovoliť. Bratislavčanov čaká Zóna bez peňazí
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Máte doma pekné veci, ktoré nepotrebujete a je vám ľúto ich vyhodiť? Môžete nimi potešiť niekoho iného, a zároveň si sami spraviť radosť inými vecami. A navyše, nepotrebujete na to vôbec vytiahnuť peňaženku z vrecka.

Už túto sobotu sa totižto v DK Dúbravka uskutoční štvrtý ročník Zóny bez peňazí. Súčasne sa bude konať aj v ďalších 45 mestách na celom Slovensku. Podujatie podporuje medzi ľuďmi darovanie a výmenu vecí, ktoré už nepotrebujú, ale zároveň ich nechcú vyhodiť.

Zóna bez peňazí sa koná už tradične, poslednú novembrovú sobotu. Predvianočný dátum je vybraný zámerne. Darčeky predsa nemusia byť nové a ani drahé, pokojne to môžu byť veci získané práve na Zóne bez peňazí.

Princíp kolobehu vecí je jednoduchý. Na jednom mieste sa počas dňa vystriedajú ľudia, ktorí prinesú pekné, málo používané veci, ktoré už nepotrebujú a iní ľudia si ich môžu bezplatne zobrať. Vybrať si však môže prísť ktokoľvek, aj ten, čo nič neprinesie.

Zóna nie je odpadkový kôš

„Zóna bez peňazí je výnimočná akcia, ktorá je nositeľom niekoľkých pekných myšlienok,“ povedala Zuzana Mačurová, organizátorka bratislavskej Zóny bez peňazí.

„V prvom rade pomáha urobiť krajšie Vianoce tým, ktorí si to z finančného hľadiska nemôžu dovoliť. Zároveň podporuje recykláciu vecí, ktoré u nového majiteľa dostanú druhú šancu a miesto toho, aby skončili na smetisku, môžu slúžiť ešte niekoľko ďalších rokov. A čo je možno najkrajšie, ľudia počas tohto podujatia prestávajú riešiť peňažnú hodnotu vecí a dostáva sa do popredia niečo oveľa dôležitejšie. Vzájomná pomoc, láskavosť a niekedy až dojímavé momenty, keď človek vidí, akú radosť urobí jeho vec niekomu inému,“ priblížila Mačurová.

Treba mať však na pamäti, že Zóna bez peňazí nie je odpadkový kôš. Ide o veci, ktoré sú pekné a nám sa zrazu prestali páčiť, prestali sme ich používať, nosiť a necheme ich vyhodiť.

Zóna funguje niekoľko rokov vďaka osobnému záujmu organizátorov a podpore dobrovoľníkov. Veľa z nich patrí k sympatizantom komunity Projekt Život, ale postupne sa pridávajú aj ďalší, ktorým sa myšlienka zapáčila.

Veci, ktoré po Zóne bez peňazí zostanú, budú rozdelené a posunuté ďalej. O zvyšné oblečenie majú záujem najmä neziskové organizácie pomáhajúce ľuďom bez domova, či sociálne slabším rodinám. Knihy nájdu svoje uplatnenie v knižniciach a antikvariátoch. Hračky zas poputujú deťom v regiónoch s najvyššou nezamestnanosťou a rodinám v hmotnej núdzi.

Ak teda máte doma veci, ktoré sú stále zachovalé a pekné, ale už ich nepotrebujete, prineste ich na Zónu bez peňazí do Bratislavy, nepotrebné odevy a predmety nájdu zaručene nový domov. Viac o akcii sa dozviete TU.

Prečítajte si tiež: Deň nenakupovania si užijete aj pri tancovaní flamenca. Bude vás to stáť len jedno jablko

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM