Rôzne

Darcovia krvi oslavujú. Nebojte sa pustiť žilou a pomôžte tým, ktorí to potrebujú

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi máte ideálnu možnosť urobiť dobrý skutok. Nezabúdajte, darovaním krvi pomáhate aj sebe.

Ilustračný obrázok k článku Darcovia krvi oslavujú. Nebojte sa pustiť žilou a pomôžte tým, ktorí to potrebujú
7
Galéria
Zdroj: TASR

Dnešný Svetový deň darcov krvi si pripomína aj Slovensko. Národná transfúzna služba SR pri tejto príležitosti otvára brány svojich pracovísk verejnosti.

Dôležitosť darcovstva

Krv je najvzácnejšia tekutina, ktorej nikdy nie je dosť. Len na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Či už ide o obete úrazov, ľudí podstupujúcich operácie alebo pacientov liečiacich sa na leukémiu či nádorové ochorenia, všetci potrebujú krv.

Pomôcť šíriť osvetu dôležitosti darovania krvi má Deň otvorených dverí v NTS SR. Záujemcovia tak môžu do 17:00 hod. navštíviť bratislavské odberové pracoviská na Kramároch a v Ružinove. Zároveň prebiehala aj Divadelná kvapka krvi, životodarnú tekutinu ste tak mohli darovať aj v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

Kto môže darovať krv

Darcom krvi sa môžete stať, ak spĺňate viaceré kritéria. Tými základnými sú vek od 18 do 65 rokov, hmotnosť viac ako 50 kilogramov a nemôžete trpieť na závažné a chronické ochorenia. Ostatné kritéria darcovstva a prípady, pri ktorých nesmiete darovať krv nájdete TU.

Darovanie krvi má pozitívne účinky aj na samotného darcu. Organizmus sa stáva trénovanejším, a tým pádom aj odolnejším pri závažných úrazoch s rizikom vykrvácania. Tým, že telo musí nahradiť chýbajúce krvinky novými, darovanie prispieva k regenerácii organizmu. Takisto upravuje hladinu železa v krvi, čím klesá riziko srdcovo-cievnych chorôb.

Prvý Svetový deň darcov krvi zorganizovali 14. júna 2004 v Johannes­burgu pracovníci juhoafrickej Národnej transfúznej služby. Už vtedy sa tento deň pripomínal v 80 krajinách sve­ta.

Ilustračný obrázok

Darovanie krvi
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM